Stad Mechelen en Politiezone Rivierenland leiden vrijwilligers van Digibank Mechelen op tot cyberpreventieadviseurs. Die actie kadert binnen het bovenlokaal project Cyber Preventie Adviseurs (CPA). Mechelen wil haar inwoners zo empoweren tegen de groeiende dreiging van cybercriminaliteit.
Eind vorig jaar lanceerde Stad Mechelen een campagne om de Mechelaar bewust te maken van cybercriminaliteit en online risico’s, met de nodige tips en tricks. In een volgende stap werken afdeling Preventie & Veiligheid en politie samen om extra te investeren in sensibiliseringscampagnes en initiatieven met betrekking tot cyberveiligheid. Dat gebeurt concreet via het project Cyber Preventie Adviseurs (CPA).
CPA
Dat project werd ontwikkeld door de provincie Antwerpen, provincie Vlaams-Brabant en het BIN Kenniscentrum. Aan de hand van een draaiboek gaan Stad Mechelen en Politiezone Rivierenland aan de slag. “Het doel is om te anticiperen op de groeiende dreiging van cybercriminaliteit”, vertelt Preventieschepen Abdrahman Labsir. “Fenomenen zoals phishing, online fraude, enz. kunnen iedereen overkomen. De bedoeling is om ons zelfredzaam te maken en onze online weerbaarheid te verhogen. Daarom is de eerste actie vanuit het project om CPA’s – in dit geval de vrijwilligers van Digibank Mechelen, Digidrempel, Digidokters, … – op te leiden. De focus op deze specifieke vrijwilligers zorgt immers voor een gecentraliseerd aanbod.”
“We zien vandaag dat de criminaliteit zich verplaatst weg van de straat naar de digitale wereld. Aangezien we in Mechelen altijd hebben gepionierd met nieuwe methodieken om de criminaliteit terug te dringen, willen we ook een vuist maken tegen cybercrime. Op dit moment zijn er 18 digibanken verspreid over Mechelen. Vele Mechelaars kennen deze instanties al en kunnen er vlot geraken. De vrijwilligers daar kregen in het verleden al vaak vragen over cyberveiligheid. Met de opleiding op zak kunnen ze vanaf nu ook mensen op de best mogelijke manier verder helpen. Dat is maatwerk: persoonlijk advies, waarbij het CPA-draaiboek goed van pas komt”, verduidelijkt burgemeester Bart Somers.
De eerste opleiding werd dinsdag gegeven door Politiezone Rivierenland, die eveneens investeert in projecten rond cybercriminaliteit. Stad en politie sloegen daarom de handen in elkaar. Daarnaast streeft de politie ook naar een goede informatie-uitwisseling met de opgeleide CPA’s. Door regelmatig te monitoren en te evalueren willen Stad en politie hun gezamenlijke aanpak bijsturen en verbeteren. Gezien de toenemende aanwezigheid van cybercriminaliteit, kijken beide instanties ook naar nieuwe samenwerkingsprojecten binnen het topic.
Overige partners binnen CPA zijn de Digidrempel van De Lage Drempel, Ligo (regio Mechelen) en de BIN-coördinatoren. In de komende maanden wordt er ook contact gelegd met andere organisaties die digitale ondersteuning bieden aan Mechelaars, zodat ook zij deel worden van het project.
Terugkommomenten en digisnacks
Stad en politie hechten veel belang aan terugkommomenten voor de CPA’s om continuïteit en urgentie te bewaren. CPA’s kunnen zo ook hun ervaringen delen en feedback geven over hun werk in het veld, maar ook specifieke vragen stellen. Daarnaast worden nieuwe vormen van cybercriminaliteit meegenomen tijdens deze momenten. Technologieën evolueren pijlsnel, en zo blijven adviseurs op de hoogte van de nieuwste vormen van cybercriminaliteit en weten ze hoe we ons daartegen kunnen wapenen.
Naast 1-op-1-advies kunnen Mechelaars vanaf oktober ook terecht in Digibank Mechelen voor de digisnacks. Dit zijn gratis groepslessen die diverse onderwerpen behandelen, met in oktober de focus op veilig internetten. Hier vind je een overzicht van de lessen en via deze link kun je je inschrijven.