Tot voor enkele jaren veroorzaakten de steeds groeiende grote duivenpopulaties hoofdzakelijk op drie plekken overlast, namelijk in het stadscentrum, aan het station en aan station Nekkerspoel. Op die drie plaatsen staan sindsdien voedingsdispensers die sinds een jaar volledig geautomatiseerd werken in voor een efficiënte én diervriendelijke oplossing voor het overlastprobleem. In juni vorig jaar kwam er nog een nieuwe dispenser bij aan het Rode Kruisplein.
“Sinds de start van het project in 2021 kunnen we een algemene daling van 33% optekenen,” zegt schepen van dierenwelzijn Alexander Vandersmissen. “De resultaten stellen gerust, en tonen aan dat we de duivenpopulatie onder controle hebben en dat onze aanpak effectief is. We zien wel verschillen naargelang de buurt, en blijven dus de evolutie van de populaties van nabij opvolgen. Ook op andere manieren willen we inzetten op het inperken van duivenoverlast, want we zien dat heel wat Mechelaars propere en nette straten erg belangrijk vinden. Onze stadswachten hebben bijvoorbeeld een opleiding gevolgd om proactief overlast op te sporen en meldingen op te volgen, en is sinds 2022 een voederverbod voor onder meer duiven ook op privéterreinen van kracht.”
Verschillen per buurt
Per buurt lopen de cijfers uiteen. In de omgeving van het station van Nekkerspoel is een daling van de duivenpopulatie met 10% op te tekenen, rond congrescentrum Lamot loopt dat op tot 66%. Om en nabij het centraal station liep de populatie terug met 28%, en op de nieuwe locatie aan het Rode Kruisplein werd het aantal duiven met 40% teruggedrongen sinds de opstart van de dispenser een jaar geleden.
“We zijn tevreden met de resultaten, al moeten we blijven monitoren en waakzaam blijven,” zegt schepen Vandersmissen. “Het voederverbod op privégronden dat in 2022 in het ABP (Algemeen Bestuurlijke Politieverordening) werd opgenomen, stelt de stad in staat op te treden waar dit vroeger niet mogelijk was. Het heeft natuurlijk weinig zin om allerlei maatregelen te treffen op het openbare domein, als particulieren bijvoorbeeld in hun achtertuin duiven voederen. Burgers zijn daarnaast ook verplicht om maatregelen te treffen om het nesten en bewust aantrekken van verwilderde duiven en katten tegen te gaan, en bevuilde gebouwen schoon te maken en ontsmetten. We vinden dit erg belangrijk om de netheid van onze stad te waarborgen.”
Schepen van leefmilieu, natuur- en groenbeheer Patrick Princen vult aan: “Duiven zijn stadsdieren en horen dus absoluut thuis in Mechelen. Toch kunnen ze heel wat schade berokkenen aan gebouwen en in de landbouw, en kunnen ze zelfs de volksgezondheid bedreigen. Om het ecologisch evenwicht in de stad te bewaken, moeten we overpopulatie tegengaan. De slechtvalken die op de Sint-Romboutstoren nesten zijn hier een mooi voorbeeld van. Maar ook onder de spoorwegbrug van de Nekkerspoelstraat hebben we met succes een nieuwe en doeltreffende duivenwering aangebracht. Daarnaast zetten de fantastische medewerkers van het team openbare netheid in om zo snel mogelijk etensresten en ander vuil op te ruimen, want een nette stad is het beste middel tegen duivenoverlast!
Mechelen werkt voor dit project samen met Vets For City Pigeons, een bedrijf dat duiven bestrijdt via een niet-hormonale pil verwerkt in maïskorrels die duiven via automatische voederdispensers opnemen.