Op 9 juli 2024 raasde een storm door onder meer Kapelle-op-den-Bos die heel wat schade heeft aangericht. In de nasleep van deze verwoestende storm heeft het lokaal bestuur snel en doortastend gehandeld om haar inwoners te ondersteunen en de schade te herstellen. Op woensdagochtend 10 juli 2024 werd de gemeentelijke fase afgekondigd. Een crisiscel, bestaande uit vertegenwoordigers van de gemeente, brandweer, politie en civiele bescherming, kwam bijeen om de situatie te coördineren. “Dankzij hun gezamenlijke inspanningen konden de nodige procedures snel worden opgestart”, zegt waarnemend burgemeester Sonja Thielemans. Op 11 juli 2024 werd de gemeentelijke fase opgeheven, aangezien verdere gezamenlijke opvolging niet meer nodig was.
“Vanaf de avond van de storm zelf al werden verschillende professionele asbestverwijderaars gecontacteerd. We beseften meteen dat we hier als lokaal bestuur een belangrijke rol in spelen. We streven immers naar een gezonde gemeente en hebben 6 jaar geleden het reduceren van risico’s op asbestblootstelling opgenomen als een van onze prioritaire doelstellingen. Al op woensdagmiddag 10 juli 2024 werd een beschikbare firma aangesteld om zowel het openbaar als privédomein te saneren”, aldus de waarnemend burgemeester. Sindsdien worden naast het openbaar domein ook ongeveer 50 gezinnen op privédomein geholpen. De asbestverwijderaar is nog steeds bezig met het afhandelen van alle meldingen.
Ook de schade door omgevallen bomen was enorm. De civiele bescherming werd ingezet op 10 en 11 juli 2024 om de Oudemanstraat vrij te maken en de Lourdesgrot te vrijwaren van acuut gevaar door een omgevallen eeuwenoude beuk. “Ook onze Technische Dienst is sindsdien dagelijks in de weer om de schade op te ruimen”, voegt de waarnemend burgemeester daar dankbaar aan toe.
Van 12 tot en met 24 juli konden inwoners gratis hun groenafval naar het recyclagepark brengen. Externe firma’s werden onmiddellijk gecontacteerd voor de opruiming van groenafval op het openbaar domein en zijn na het bouwverlof gestart met hun werkzaamheden.
“De vraag naar hulp was groot en ging van het opruimen van groenafval in de tuin tot het invullen van verzekeringspapieren. Maar ook de solidariteit tussen inwoners was prachtig op dat moment. Iedereen die kon helpen, wou helpen. We beslisten dan ook snel om een centraal punt op te richten om mensen in nood en vrijwilligers met elkaar in contact te brengen. Daarnaast biedt het Sociaal Huis hulp aan bij het invullen van verzekeringsadministratie”, vertelt schepen van Sociaal Beleid, Ilse Rymenants.
Er werd een inventaris gemaakt van de schade op de begraafplaatsen van Ramsdonk en Kapelle-Centrum, waarna alle concessiehouders en familieleden werden gecontacteerd. Voor de getroffen landbouwers werd een gemeentelijke schadecommissie opgericht die momenteel het nodige doet om de schade aan gewassen en landbouwgronden vast te stellen.
Het lokaal bestuur blijft zich ondertussen inzetten om de schade te herstellen en roept haar inwoners op om schade zeker te melden aan het Vlaams Rampenfonds. Als deze storm wordt erkend als ramp, kan het Vlaams Rampenfonds tussenkomen waar de verzekeringen dat niet doen.
Dankzij deze gecoördineerde inspanningen kon het lokaal bestuur van Kapelle-op-den-Bos snel en effectief reageren op de storm. “We willen iedereen dan ook heel erg bedanken voor de inspanningen van de afgelopen weken en hopen dat onze gemeente snel weer een mooie gemeente kan zijn”, sluit de waarnemend burgemeester af.