Gemeente Zemst start binnenkort met de bouw van de nieuwe sporthal naast GC de Melkerij.
De inrichting van Sporthal Den Turfput is vooral gericht naar basket- en volleybal. Daarnaast komt er ook een danszaal en extra kleedkamers voor de naastgelegen voetbalclub. Ook de twee Zemstse basisscholen zullen gebruik maken van deze nieuwe sportinfrastructuur. Op 25 april 2024 keurde de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant de omgevingsvergunning voor het bouwen van de sporthal met bijhorende omgevingsaanleg goed. Het nieuwe gebouw kreeg de naam Sporthal Den Turfput op basis van een bevraging bij de inwoners en de participatieraad.
‘Sporthal Den Turfput is een mooie stap voorwaarts in ons sport- en recreatieaanbod’, zegt schepen van Sport Tim Borteel. ‘Met deze nieuwe sporthal bieden we sportievelingen een modern onderkomen met de nodige faciliteiten. Bovendien gaan we ook de omgeving herinrichten met een petanquebaan, een basketbalveldje, een fiets- en wandelverbinding en een ruime fietsenstalling. En er komt een groene parkzone waarbij een gedeelte van de Leibeek terug opengelegd wordt. Kortom, eens het af is wordt het een mooi geheel, zowel binnen als buiten.’
Het bouwteam bestaat uit aannemer Pellikaan nv, CZAAR architecten, Studio Klein Brabant en Sweco. Bouwbedrijf Pellikaan nv start normaalgezien op 24 juni 2024 met de werkzaamheden die naar verwachting 15 maanden zullen duren.
Tijdelijke hinder
Bij dergelijk bouwproject is tijdelijke hinder onvermijdelijk. Burgemeester Veerle Geerinckx licht toe: ‘Uiteraard doen we ons uiterste best om die hinder zoveel mogelijk te beperken en op te vangen. Voor de verminderde parkeercapaciteit in de omgeving van de werken zijn we op zoek gegaan naar alternatieven. En die hebben we ook gevonden. Bovendien leggen we omwille van de veiligheid een verbod op werftransport op bij het begin en het einde van de schooldag. De tijdelijke hinder zullen we er moeten bijnemen om nadien volop te kunnen genieten van de nieuwe sporthal en de verfraaide omgeving.’
Gedurende de werken wordt de toegang en dus ook de parkeerzone aan de Kloosterstraat afgesloten omdat dit deel uitmaakt van de werfzone. De parking naast GC de Melkerij blijft bruikbaar. Het werftransport verloopt via de hoofdtoegangsweg naast GC de Melkerij.
Actuele info
De vooruitgang van de werken kun je volgen via zemst.be/sporthal. Daar komen ook alle updates over bv. gewijzigde parkeerregelingen. Heb je een vraag, opmerking of suggestie in verband met dit project? Laat het weten aan gemeente Zemst via zemst.be/contactformulier.
Naam sporthal
De naam Sporthal Den Turfput is het resultaat van een bevraging die gemeente Zemst organiseerde bij haar inwoners. In totaal leverde dat 79 voorstellen op, inclusief een shortlist van namen die al voorgesteld waren door de Sportraad. ‘Het ene voorstel was al geslaagder dan het andere en de ene motivatie was al doordachter dan de andere. Maar we zijn wel tevreden dat zoveel mensen de moeite deden om mee na te denken over een naam voor de nieuwe sporthal’, zegt burgemeester Veerle Geerinckx. ‘Uiteindelijk heeft de participatieraad een eerste selectie gemaakt en besliste het college van burgemeester en schepenen om de nieuwe sporthal in Zemst voortaan te benoemen als Sporthal Den Turfput. Hopelijk kan iedereen zich daar een beetje in vinden en wordt het dé sportplaats bij uitstek in Zemst.’
Den Turfput zou verwijzen naar een oude ontginningsput van turf (of turfsteekplaats) die in de buurt lag. Wat zeker is, is dat er turf werd gestoken in de Rondebende, een plaats op een honderdtal meter van het huidige voetbalveld van Zemst. Deze turf was een zeer vaste grondsoort bestaande uit vergane planten die na droging kon opgebrand worden. Eeuwenlang werd het daarom uit de grond gehaald om als brandstof te gebruiken in kachels, zowel bij mensen thuis als in ambacht en industrie. Er was een verschil tussen hoogveenturf, dat uit de bodem werd gesneden en gedroogd en laagveenturf dat uit de plassen werd gebaggerd en gedroogd. Na het turfsteken moest de turf eerst ongeveer een week ter plaatse drogen waarna het naar huis werd gebracht waar het binnen of onder een afdak verder droogde. Turf brandde traag en werd daarom vooral gebruikt om de kachel brandende te houden.