Vanaf zaterdag kan je weer zwemmen in het open water van het Keerdok. Voor ieder soort zwemmer – recreatief, sportief, of open water – is er altijd een aanbod. Naast zwemmen kan je ook iets drinken of een hapje eten in de zomerbar van Hotel Van der Valk. Een plons in het open water kan de ganse zomer t.e.m. 3 september. Tickets zijn te verkrijgen via de stadswebsite.
“De nood aan open zwemwater wordt steeds groter en het topic steeds actueler,” zegt schepen van Sport- en Preventie Abdrahman Labsir. “Er beweegt op dit moment heel wat op het vlak van wetgeving rond open water. WATSUPS, het project dat onze Stad onlangs heeft binnengehaald, geeft ons middelen om te investeren in de toekomst van dat water en de stromen en plassen op verschillende manieren terug te geven aan de Mechelaar. In afwachting daarvan zijn we blij dat de zwemzone in het Keerdok stilaan een duurzaam verhaal wordt, met dank aan Team Sport als trekker in samenwerking met verschillende partners. En dat je er vanaf dit jaar ook van een totaalbeleving kan genieten met de zomerbar van Van der Valk.”
Ook Koen Anciaux, voorzitter van de Raad van Bestuur van De Vlaamse Waterweg nv – de vergunnende partner -, vindt het fantastisch dat zwemmers dit jaar opnieuw een duik kunnen komen nemen in het Keerdok. “Zwemmers kunnen hier dankzij duidelijke regels veilig in open water zwemmen,” aldus de voorzitter. “Zwemmen en scheepvaart is en blijft een combinatie die niet zonder gevaar is. Ze mogen daarom niet in elkaars vaarwater komen, letterlijk en figuurlijk: schepen moeten zoals steeds vlot kunnen passeren, terwijl de zwemmer veilig kan genieten van het water. Samen met steden en gemeenten zoeken we nieuwe zwemzones, maar op plaatsen waar we de veiligheid niet kunnen garanderen, is het niet mogelijk. Ik ben trots dat we hier in Mechelen alvast het goede voorbeeld geven met een zwemzone waar er geen interferentie is met de scheepvaart.”
Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, deelt deze mening en erkent de stijgende vraag naar open water: “Zwemmen in open water wint steeds meer aan populariteit. Er is meer en meer vraag om te kunnen zwemmen in onze waterwegen. Meer dan de helft van onze steden en gemeenten ligt aan een waterweg. Waar het veilig kan, moet het mogelijk zijn,” aldus minister Peeters. “Ik ben ervan overtuigd dat er buiten de reeds vergunde zones nog interesse is en mogelijkheden zijn om veilige zwemzones in te richten, zoals hier in Mechelen. De Vlaamse Waterweg nodigt de lokaal besturen dan ook graag uit om samen met hen de mogelijkheden op hun grondgebied te onderzoeken.”
Voor ieder wat wils
Voor ieder wat wils in de zwemzone van het Keerdok. Die is zo ingedeeld dat zowel de sportieve als recreatieve en open waterzwemmer steeds een aanbod vindt. De open water- en sportieve zone zijn er voor ongebonden sporters, sportclubs en trainingen. In de open waterzone ligt een zwemboei waar je rond kan zwemmen. De sportieve zone zijn de klassieke baantjes, maar deze kunnen bij reservatie ook plaatsmaken voor sporten zoals waterpolo. Voor het recreatief zwemmen zijn er geen zwembanen en kan je vrij spelen, waterspeelgoed meebrengen of dobberen. Je kan altijd terecht in de zwemzones binnen de openingsuren, na reservatie van je ticket. De Stad zorgt steeds voor de aanwezigheid van redders om de veiligheid te garanderen.
Ook dit jaar organiseert de Stad in samenwerking met Racing Swimming Club Mechelen (RSCM) een Start to open water-lessenreeks. Vanaf 18 juli kan je – vanaf 12 jaar – leren zwemmen in open water. De lessenreeks is toegankelijk voor iedereen die kan zwemmen, maar dit nog nooit in open water deed of een veilige techniek wil aanleren.
Hotel Van der Valk, één van de partners aan het Keerdok, geeft de zwemzone dit jaar extra cachet met een gezellige zomerbar aan de kade, met zicht op de zwemzone. Je kan er terecht voor een drankje of een hapje. Vanaf zaterdag zal de bar iedere dag open zijn, nog tot en met het einde van het open waterseizoen.
Praktisch
Alle info over het open water zwemmen is terug te vinden op de website van de stad Mechelen. Een ticket reserveren kan ook enkel via deze weg. Tip: plan je plons op voorhand en verzeker je van je plekje in het open water.
Een zwembeurt duurt maximaal 3 uur en kost 1 euro of 0,20 euro via de UiTPAS met kansentarief of de European Disability Card. Clubzwemmen kost 10 euro per baan.
De zwemzone is alle dagen open, met uitzondering van maandag. Van dinsdag tot vrijdag kan je van 14u tot 20u zwemmen, op zaterdag en zondag van 14u tot 18u.
Kinderen jonger dan 8 jaar zijn niet toegelaten in de zwemzone. Van 8 tot 12 jaar dienen kinderen begeleid te worden door een volwassene, en mogen ze plonsen in de recreatieve en sportieve zone.
Omkleedruimtes en wc’s zijn aanwezig langs de zwemzone. Je kledij kan je opbergen in de voorziene lockers.
Met de fiets geraak je langs de Dijle vlot aan de zwemzone. Je kan hem stallen in de voorziene fietsparkings. Wie met de wagen komt, kan parkeren op Parking Keerdok.
Via Keerdok | Kwaliteitzwemwater vind je ook alle info terug over de waterkwaliteit van het Keerdok, conform de milieukwaliteitsnormen van het VLAREM.
foto: archieffoto 2021