De Mechelse horeca floreert. Het aantal moeilijk in te vullen vacatures in deze sector stijgt, terwijl het aantal potentiële kandidaten door het aantrekken van de regionale economie steeds kleiner wordt. Daarom sloegen VDAB, Horeca Forma en CVO LBC (het vroegere CVO TSM) opnieuw de handen in elkaar. Deze partners organiseerden een intensief opleidingsprogramma voor werkzoekenden in de horecasector.
In Mechelen studeren 4 cursisten af na een intensieve opleiding tot keukenmedewerker of hulpkok. Enthousiaste horeca-bedrijven in de Mechelse regio zoals Ember, Het Anker, Vandervalk en Sacchetti’s stelden hun werkplek open voor deze cursisten. Na deze praktijkgerichte ervaring staan zij klaar om aan de slag te gaan.
Op 26 juni ontvIgen zij hun getuigschrift. Deze opleiding voor werkzoekenden is het resultaat van een samenwerking tussen CVO LBC Mechelen, de vormingsorganisatie Horeca Forma en VDAB. Dit initiatief wil kansen bieden aan werkzoekenden die hun weg zoeken op de arbeidsmarkt en aan de horeca-bedrijven die al geruime tijd op zoek zijn naar gekwalificeerd keukentalent.
De basisopleiding bestond uit collectieve lessen gedurende 9 weken in koude en warme gerechten en desserts. Nadien konden de cursisten hun individueel leertraject verder zetten gedurende 7 weken in de keuken van een restaurant. De anderstalige cursisten kregen ook taalondersteuning op de opleidingsvloer en in functie van werken in de horeca.
“De horeca is van onschatbare waarde voor Mechelen. Door de lockdowns tijdens de coronaperiode hebben veel werknemers in de horecasector gekozen voor een andere carrière, wat heeft geleid tot een personeelstekort dat nog steeds voelbaar is. Het personeelstekort in de horecasector vormt een uitdaging, maar biedt tegelijkertijd kansen voor werkzoekenden in Mechelen. Binnen de horeca zijn er talloze mogelijkheden op gebied van tewerkstelling, variërend van koks en keukenhulpen tot zaal- en barpersoneel. We roepen enthousiaste mensen op om zich aan te sluiten bij de horecasector en bij te dragen aan de bloeiende gastronomie – in al haar vormen- van Mechelen”, zegt Greet Geypen, schepen van Economie bij Stad Mechelen.
“VDAB gelooft in deze lokale samenwerking omdat iedere werkzoekende die wil en kan bijleren ook kansen krijgt om in de Mechelse horecasector aan de slag te gaan”, aldus Bjorn Cuyt, provinciaal directeur VDAB.
“Goed opgeleide hulpkoks zijn cruciaal voor onze sector. In een keukenbrigade maken zij vaak het verschil door hun productkennis en organisatietalent. We zijn dan ook blij dat de Mechelse horeca versterkt wordt door de afgestudeerde cursisten”, vult Robin Van der Elst, directeur Horeca Forma aan.
”CVO LBC bundelt de krachten met Horeca Forma en VDAB en doet werkzoekenden met ambities in de Mechelse horeca groeien tot keukenmedewerkers en hulpkoks”, besluit Sofie de Vries, directeur CVO LBC Mechelen.