Het voormalig Onze-Lieve-Vrouwegasthuis in de Keizerstraat in Mechelen, dat al vele jaren leegstaat krijgt een nieuwe bestemming. De stad Mechelen heeft het gebouw opnieuw aangekocht van de Regie der Gebouwen en wil er naast private ontwikkeling een revalidatie- en kankercentrum realiseren.
Het Onze-Lieve-Vrouwegasthuis gaat terug tot de 13de eeuw, toen het jonge Mechelen aan het uitgroeien was tot een bloeiende handelsstad. De gasthuiszusters Augustinessen richtten in 1198 een hospitaal op aan de Onze-Lieve-Vrouwestraat, aan de rand van de eerste stadswal. Na de Franse revolutie werd deze instelling overgenomen door het Bestuur der Burgerlijke Godshuizen (voorloper van OCMW en Sociaal Huis). Al van 1840 bestonden er plannen voor een nieuwe ziekenhuis of voor de uitbreiding van het oude. Uiteindelijk opteerde men voor een nieuw gebouw op het domein van de het oude jezuïetenklooster in de Keizerstraat.
De eerstesteenlegging van het gasthuis aan de keizerstraat gebeurde op 3 juli 1854 in het bijzijn van koning Leopold I. Nadien werd het nog verschillende keren gerestaureerd, uitgebreid en vernieuwd. Van het in 1857 voltooide complex rest enkel nog de U-vormige vleugel aan de Keizerstraat. In 2005 werden de kapel, gevels en daken van deze vleugel beschermd als monument.
“Het gebouw werd eind 2007 aangekocht door de federale Regie der Gebouwen met de bedoeling er een uitbreiding van het gerechtshof mogelijk te maken, maar deze plannen werden nooit gerealiseerd. Het gebouw stond jarenlang te verkommeren. Om de leegstand tegen te gaan, kocht Stad Mechelen het recent opnieuw aan. We blijven inzetten op stadsvernieuwing. Een deel van het gebouw zal privaat ontwikkeld kunnen worden, maar het volledige gelijkvloers blijft in handen van stad Mechelen. Samen met het stadsvernieuwingsproject aan Zwartzustersvest gaat heel dit deel van de binnenstad vernieuwd worden”, aldus schepen Greet Geypen.
Kanker- en revalidatiecentrum
Het Oud Gasthuis is een enorm groot gebouw. Het is volledig onderkelderd, de oppervlakte van het gelijkvloers is maar liefst 1.300 vierkante meter en daarbovenop zijn er nog eens twee verdiepingen.
Op het gelijkvloers wil het stadsbestuur een Mechels kanker- en revalidatiecentrum realiseren. “Iedereen kent wel iemand met kanker. Veel mensen hebben er van dichtbij al mee te maken gekregen. In ons land krijgen 188 mensen per dag te horen dat ze kanker hebben. 188 levens die plotsklaps overhoop worden gegooid. Het is voor al die mensen en hun vrienden en familieleden dat we dit project doen. Dit idee zat al heel lang in mijn hoofd en ik ben blij dat we het gaan realiseren”, voegt schepen Arthur Orlians eraan toe.
Schepen Orlians verloor zijn beide ouders aan kanker en zag van dichtbij hoe kankerpatiënten van hier naar daar moeten rijden tijdens hun ziekte. Het is de ambitie van het stadsbestuur dit aan te pakken en alles te bundelen in het Oud Gasthuis:
Een project met veel partners
Zo’n uniek project realiseren kan de stad natuurlijk niet alleen. Schepen van welzijn en gezondheid Gabriella De Francesco: “De sleutel tot succes ligt in de samenwerking met diverse welzijn- en gezondheidspartners: artsen, therapeuten, sociaal werkers, verpleeg- en zorgkundigen, maar ook met de families en kennissen van de patiënt gaan we aan de slag. In het Kankercentrum willen we patiënten en hun omgeving zoveel mogelijk ontzorgen. Dat maakt dit project zo uniek. De ligging naast de site Zwartzustersvest waar we een hele nieuwe zorgzame buurt aan het ontwikkelen zijn met Zorgbedrijf Rivierenland biedt ook extra kansen om van dit stukje Mechelen het warmste plekje van de stad te maken.”