Liefhebbers van de betere keuken kunnen op 13 en 14 mei weer terecht op Mechelen Culinair. Verschillende topchefs verzamelen op de binnenkoer van het stadhuis op de Grote Markt en tonen het beste van hunzelf.
Concept
“Mechelen Culinair is een tweedaags foodfestival waarbij lekker eten centraal staat. Proeven van de creaties van de (Mechelse) chefs in combinatie met een heerlijk drankje in een ontspannen sfeer. Dat zijn de ingrediënten waar we voor bekend staan”, vertelt Nicolas Hermans, één van de drie organisatoren.
Op vrijdagavond wordt de binnenkoer van het stadhuis al heerlijk voorverwarmd tijdens de VIP-avond. Op zaterdag 13 mei van 11u tot 1u en op zondag 14 mei van 11 tot 22u opent het festival zijn deuren voor het grote publiek. Op zaterdagavond gaat de muziek om 22u00 een streepje luider en sluiten we de dag af met een DJ-set van o.a. de Mechelse DJ Kurt Verheyen.
De inkom is bovendien gratis en betalen doe je met bonnetjes. De prijzen van de gerechtjes liggen tussen de 7,50 en 12,00 euro per bordje.
Standhouders
Chef Ken Verschueren is één van de vaste chefs op Mechelen Culinair. Hij sloeg sinds de start van het festival nog geen editie over. “We waren zeer tevreden voor Ken en Jenny dat ze vorig jaar met hun restaurant Tinèlle opnieuw een Michelin ster binnenhaalde”, zegt Nicolas. (Verschueren werd in zijn vorig restaurant De Tuinkamer in Beerzel ook bekroond met een felbegeerde Michelin ster.) De chef brengt een ravioli van Mechelse asperge à la Flamande. Met zijn gerecht ‘Mijn vanille-ijs’ zal Ken voor de ogen van de bezoekers het ijs vers afdraaien voor zijn dessert.
Het restaurant Lesco dat in 2022 het licht zag in de Nauwstraat (tussen de Ijzerleen en de Vismarkt) is een nieuwkomer op Mechelen Culinair. Het restaurant biedt plaats voor 14 personen. “Met ons festival verlagen we de drempel voor het grote publiek om de keuken van chef Steven Buelens te kunnen ontdekken,” aldus mede-organisator Seppe Van Den Broeck. Lesco biedt zeewierbeignets met een garnituur aan. Als 2e gerecht laat de chef nog niet te veel in zijn kaarten zien en serveert hij ‘Crystal bread’.
Ook Humphrey, Bistro De Vijfhoek, Balls & Glory, D’Oesterbaar en Slagerij Vingerhoets bereiden zich al voor op een weekend vol lekkers.
Hanswijkprocessie
Zondagnamiddag 14 mei vindt in de binnenstad ook de 750e editie van de Hanswijkprocessie plaats. “De Hanswijkprocessie lokt naar goede gewoonte veel volk en zal langs de Grote Markt passeren. Dit historisch schouwspel zien we als een troef voor ons festival. De kijklustigen zijn voor en na de parade steeds welkom om de gerechtjes te komen ontdekken en genieten van een fris glas. We hopen dan ook voor beide organisaties dat het weer meezit, al zijn we daar op Mechelen Culinair steeds voorzien op een spat regen,” zegt Jan Van Den Broeck
Meer info: mechelenculinair.be