Meten is weten en om beter te kunnen beantwoorden aan de behoeften van 60-plussers, start Puurs-Sint-Amands eind april met een ouderenbehoeftenonderzoek onder leiding van Prof. dr. Verté van de Vrije Universiteit Brussel. Dit in nauwe samenwerking met de seniorenraad en de lokale dienstencentra van Puurs-Sint-Amands.
Werken aan de toekomst
Het lokaal bestuur Puurs-Sint-Amands wil met deze enquête de behoeften van senioren beter in kaart brengen. Zo kan het in de toekomst het lokaal beleid beter afstemmen op de meest ervaren inwoners. Op deze manier wil Puurs-Sint-Amands ouderen actief betrekken bij het lokaal ouderenbeleid. Dankzij de ervaring van de onderzoekers kan het lokaal bestuur niet enkel lokale trends en evoluties vaststellen maar ook vergelijken met gelijkaardige gemeenten. Het lokaal bestuur doet dan ook een warme oproep aan de geselecteerde inwoners om de anonieme vragenlijst in te vullen. Deze vragenlijst bevraagt doelbewust inwoners vanaf 60 jaar, waaronder ook beroepsactieve inwoners. Puurs-Sint-Amands is benieuwd naar ieders mening over ouder worden in Puurs-Sint-Amands, nu en in de toekomst. Eind 2023 ontvangt het lokaal bestuur het eindrapport en stelt nadien ook de resultaten voor.
Voor en door senioren
Het onderzoek peilt naar de noden en behoeften van de 60-plussers in de gemeente. Deze senioren worden geselecteerd op basis van een wetenschappelijke steekproef.
Voor de verdeling van de vragenlijst kan het lokaal bestuur ook rekenen op de hulp van heel wat senioren. Zo’n 40-tal vrijwilligers zullen in april en mei de enquêtes naar de geselecteerde inwoners brengen. Nadien halen ze de vragenlijst ook anoniem in gesloten envelop terug op. De vrijwilligers krijgen begin april nog uitgebreide informatie tijdens een infosessie. Ze ontvangen daar ook hun enquêtes en hun legitimatiebadge. Zo kunnen inwoners de vrijwilligers ook herkennen.
Over de vragenlijst
De vragenlijst peilt naar de mening van senioren over uiteenlopende thema’s. Verschillende facetten rond wonen en leven in Puurs-Sint-Amands komen aan bod. Denk daarbij aan huisvesting, eenzaamheid, vrijwilligerswerk, gezondheid, leeftijdsvriendelijke gemeente, vrijetijdsaanbod, kwetsbaarheid, digitalisering, verbondenheid, …