Mechelaars toeleiden naar sport(clubs): daar zet Buurtsport vanaf nu extra op in via subsidies van Plan Samenleven. Deze opdracht kadert in een driedelig actieplan van Stad Mechelen om sport toegankelijker te maken.
Sport is een belangrijke vrijetijdsuiting, maar die vrije tijd is niet voor iedereen even toegankelijk. Heel wat mensen ervaren drempels om te gaan sporten. Die drempels doen zich voor op verschillende assen zoals toeleiding naar een sportclub, toegankelijke lidgelden en betaalbare sportuitrusting. Op die drie pijlers mikt Stad Mechelen, met impulsmiddelen van Plan Samenleven als ruggensteun.
Jongeren loodsen naar sport
Sinds begin 2023 zet een halftijdse Buurtsportmedewerker in op de toeleiding van verschillende doelgroepen vanuit sector Zuid (Abeel, Vennekant). Da’s mogelijk via een subsidie van 31.500 euro vanuit Plan Samenleven, een initiatief van Vlaams minister van Samenleven Bart Somers: “Met Plan Samenleven versterken we onze lokale besturen om op het terrein een verschil te maken. We moeten de uitdagingen aanpakken en willen daarom zoveel mogelijk mensen bereiken zodat iedereen gelijke kansen heeft. Ik ben dan ook zeer tevreden dat Mechelen inzet op een Buurtsportmedewerker. Samen sporten draagt bij aan de gezondheid en biedt een veilige omgeving. De ideale manier om een netwerk uit te bouwen en sociale vaardigheden te leren.”
Een specifieke doelgroep binnen de toeleidingsopdracht zijn OKAN-jongeren en anderstalige nieuwkomers. “Door middel van Fit & Gezond-workshops en wekelijkse sportprikkels laat Buurtsport hen kennis maken met verschillende sporttakken en gezonde voedingsmiddelen,” vertelt Sport- en Jeugdschepen Abdrahman Labsir. “Een belangrijke boodschap daarbij is dat gezond koken niet duur hoeft te zijn en ook niet lang hoeft te duren. Bovendien kan je via koken heel wat vaardigheden ontwikkelen. Tot slot investeert Buurtsport ook intensief in opvolging van fysiek en mentaal welzijn van haar coachees met beweegtrajecten, door regelmatig met hen daarover te babbelen.”
Daarnaast wil Buurtsport meisjes en jonge vrouwen stimuleren om te gaan sporten. “We zien immers dat de mate van participatie van meisjes in de openbare ruimte beter kan,” legt schepen Labsir uit. “Streefdoel is dus nóg meer meisjes in beweging in de openbare ruimte en binnen de maatschappij. Dat doet Buurtsport samen met ambassadrice en profvoetbalster Ibtissam Bouharat, die speelt voor de dames van KV Mechelen. Begin dit jaar lanceerden zij daarom ook hun Space to Shine-campagne.” Er staan verschillende activiteiten op het programma voor de meisjes: diverse sportmomenten, een campagne om meisjes en jonge vrouwen aan het voetballen te krijgen en hun plek op te eisen, de Street Wise Cup van de Cruyff Foundation dit voorjaar, de Buurtsporthappening op 24 juni en de meisjescompetitie tijdens schooljaar ’23-’24.
Samen werken
Voor deze empowerende toeleidingsopdrachten kan Buurtsport steunen op de samenwerking met J@M, Groep INTRO, Uit in Mechelen, Sociaal Huis etc.
Daarnaast slaan Buurtsport en Team Sport van Stad Mechelen de handen in elkaar voor het aanbod van turbozwemlessen voor (OKAN-)kinderen en jongeren, en sportkampen. Per zwemles en per kamp worden plaatsen ter beschikking gesteld die Buurtsport invult.
Toegankelijke lidgelden en sportuitrusting
Eens de brug gelegd is met een sportclub, zijn er nog drempels te overwinnen. Schepen van Gelijke Kansen Gabriella De Francesco vult aan: “Om iedereen een gelijke kans op recreatie te bieden, komt de stad ook tegemoet met de UiTPAS met kansentarief. Door de aanpassing in het meerjarenplan wordt er de komende jaren 350.000 euro meer geïnvesteerd in die UiTPAS. Daarbij past de stad een deel van het lidgeld bij, zodat alle Mechelaars kunnen genieten van een rijk vrijetijdsaanbod.” Buurtsport draagt haar steentje bij om dit aanbod kenbaar te maken bij Mechelaars die het nodig hebben.
Daar speelt ook het Buurtsportwinkeltje een rol in. Hier kunnen Mechelaars met een verhoogde tegemoetkoming terecht voor betaalbare tweedehands sportuitrusting en informatie over het sportaanbod en toegankelijke lidgelden. In het Buurtsportwinkeltje komen de drie verschillende pijlers – toeleiding, toegankelijke lidgelden en betaalbare sportuitrusting – bijgevolg mooi samen. In de winkel gaan ook medewerkers van Castor (centrum Leren en Werken) aan de slag met de doelgroep, doelgroepmedewerkers en werkbegeleiders. Dat zorgt voor een boeiende uitwisseling tussen verschillende leeftijden en culturele achtergronden.