De verkeerstuin in het Provinciaal Groendomein Vrijbroekpark wordt helemaal opgefrist en krijgt tegen eind april een grondige update. De Provincie Antwerpen, stad Mechelen en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) slaan daarvoor de handen in elkaar. “We willen van de verkeerstuin een eigentijds belevingsparcours voor jong en oud maken dat aansluit bij hedendaagse verkeerssituaties.”
De VSV stelde een plan op zodat kinderen actuele verkeerssituaties kunnen beleven en hun fietsvaardigheden hier kunnen oefenen. Zo komt er extra belijning die verkeersinfrastructuur zoals rode fietspaden of wegversmallingen weergeeft en wordt oude belijning geschrapt. De 115 borden worden vervangen door slechts 67 exemplaren in een vernieuwde bordenopstelling. De kinderen leren bovendien hoe ze de weg moeten oprijden bij slechte zichtbaarheid. Ook de infrastructuur wordt aangepakt door bijvoorbeeld de boordstenen te verlagen, niet functionele verharding weg te nemen en heel wat extra groen aan te planten.
“De verkeerstuin zal alleen nog focussen op fietsers en voetgangers zodat kinderen kunnen oefenen op fietsvaardigheid aan de hand van spelelementen en beleving in hedendaagse verkeerssituaties.”, zegt Mireille Colson, gedeputeerde voor Recreatie- en Groendomeinen. “In de jaren zeventig lag de nadruk van verkeerstuinen veel meer op automobilisten, maar de tijdsgeest is duidelijk veranderd.”
De werken zijn gestart op 14 februari 2023 en als de weeromstandigheden goed zijn, is de nieuwe verkeerstuin klaar tegen eind april 2023. De verkeerstuin blijft tijdens de werken zo lang mogelijk toegankelijk voor bezoekers, al blijft de hinder sowieso beperkt.
“In de verkeerstuin leer je spelenderwijs fietsen. Het is een veilig terrein om te oefenen op sturen en belangrijke verkeersregels te leren. Via QR-codes, die op verschillende plekken over de hele verkeerstuin verspreid staan, ontdek je alles wat je moet weten over verkeerstekens en verkeersregels. Ze sporen kinderen aan tot spelsituaties, waardoor ze al spelend de verkeersregels leren”, aldus Werner de Dobbeleer van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde.
“De verkeerstuin laat kinderen op een heel laagdrempelige manier kennismaken met echte verkeerssituaties,” zegt schepen van mobiliteit Vicky Vanmarcke. “Als stad steunen wij graag het schitterende initiatief om deze unieke plek, die nog altijd erg populair is bij kinderen, aan te passen aan het hedendaagse verkeer en nieuw leven in te blazen. Ook in het kader van ons jaarlijks fietsexamen betekent de nieuwe verkeerstuin een absolute meerwaarde. Het spiegelen van situaties zoals we ze kennen in de stad vandaag, denk maar aan fietsstraten of rechtsaf door rood, kunnen via de verkeerstuin op een veilige en laagdrempelige manier verkend worden.”
Daarnaast wordt door de Provincie een avontuurlijk oneffen pad aangelegd dat deels door de verkeerstuin loopt. Zo kunnen de jonge fietsers zich helemaal uitleven en intussen hun fiets- en stuurvaardigheid opkrikken. Tot slot maakt Provincie Antwerpen de voetpaden toegankelijk voor rolstoelen en buggy’s.