Vanaf vandaag geldt een nieuwe wegcode voor gebruikers van de elektrische step. Stad Mechelen lanceert dan ook een sensibiliseringsactie, waarmee het voluit wil inzetten op het verhogen van de veiligheid van step- en andere weggebruikers. “We willen dat het succes van de deelsteps een positief verhaal is voor iedereen.”
De populariteit van elektrische steps neemt almaar toe. Ze zijn handig in gebruik, maar niet altijd zonder risico. Om ongevallen en conflicten te voorkomen, gaan vanaf vandaag nieuwe regels in voor gemotoriseerde voortbewegingstoestellen zoals e-steps en monowheels.
“We zien meer en meer e-steps – waaronder de deelsteps van Hoppy – in het Mechelse straatbeeld. Vandaag rijden er in Mechelen 200 rond waarvan 8877 mensen gebruik maken. Het is een laagdrempelige, snelle en leuke manier om je te verplaatsen, maar er zijn ook uitdagingen en risico’s aan verbonden,” stelt schepen van Mobiliteit Vicky Vanmarcke. “De leefbaarheid en veiligheid van onze stad is voor ons een absolute prioriteit. We passen de nieuwe wegcode voor e-steppers, die uitgaat van de Vlaamse overheid, dan ook toe. In eerste instantie willen we sensibiliseren, om bestuurders bewust te maken van hun rijgedrag en zo incidenten te vermijden.”
“Naast de deelsteps zien we inderdaad steeds vaker dat mensen ook een eigen step aankopen. Dat is natuurlijk een goede zaak, maar ook deze nieuwe weggebruiker moet zich natuurlijk op een veilige manier in het verkeer begeven. Daarom zetten we in het verleden ook al sensibiliseringsacties rond hoffelijkheid in het verkeer op,” stelt schepen van Jeugd en Preventie Abdrahman Labsir. “Met onze eigen deelstepaanbieder zijn we alvast in gesprek gegaan om een aantal van deze regels ook beter te communiceren naar de eigen gebruikers. Zo komen er een ingebouwde reactietest om dronken rijgedrag tegen te gaan, afgebakende parkeerzones en controle op leeftijd bij registratie.”
De gemeenschapswachten en BOA’s (Buitengewoon Opsporingsambtenaar) zetten mee hun schouders onder de sensibiliseringscampagne van Stad Mechelen. Zij scannen het straatbeeld en spreken e-steppers aan indien zij de regels niet naleven. De stad wil zo preventief werken en de veiligheid van iedere weggebruiker garanderen.
De sensibiliseringsactie zet in op onderstaande nieuwe regels:
Vanaf 16 jaar
Jongeren mogen vanaf 16 jaar met de elektrische step rijden aan maximaal 25 km/u. Deze leeftijdsgrens vermijdt dat kinderen of jonge tieners aan deze hoge snelheid tussen gemotoriseerd verkeer rijden. Ter vergelijking: dezelfde minimumleeftijd geldt voor het besturen van een bromfiets klasse A, die eveneens tot 25 km/u mag rijden.
Doe zoals de fietser
Voortaan worden gebruikers van de elektrische step, ongeacht hun snelheid, gelijkgesteld aan fietsers. Zij moeten bijgevolg ook de regels voor fietsers volgen. Hou als e-stepper dus goed de verkeersborden voor fietsers in de gaten. Dat houdt bijvoorbeeld in dat e-steps niet op het voetpad mogen rijden, maar gebruik moeten maken van het fietspad. Bij gebrek aan fietspad moeten ze op de rijbaan rijden. Het dragen van een helm is niet verplicht, maar wordt sterk aangeraden. Ook dienen e-steps ’s nachts uitgerust te zijn met reflectoren en een wit fluorescerende band aan de zijkant.
Alleen jij rijdt
Het is expliciet verboden om passagiers te vervoeren op gemotoriseerde voortbewegingstoestellen zoals de e-step. De e-step is ontwikkeld voor één persoon: met meerdere personen rijden brengt het toestel en bijgevolg de veiligheid uit balans.
Parkeer waar het mag
Je e-step zomaar ergens achterlaten kan hinderlijk en gevaarlijk zijn. Parkeer je e-step daarom alleen op een plek waar het mag.
Foto: Archieffoto ter illustratie (© Stad Mechelen)