Na 3 jaar pauze komt ‘Mechelen Culinair’ met een 3e editie van hun smaakmakend festival. Liefhebbers van de betere keuken duiden het weekend van 14 en 15 mei daarom best met stip aan in hun agenda.
Concept
‘Mechelen Culinair’ brengt verschillende (Mechelse) topchefs samen tijdens één gastronomisch weekend. Deze koken één tot twee signatuurgerechten die de keuken van hun restaurant weerspiegelt.
“Want na drie jaar afwezigheid is de honger groot, letterlijk en figuurlijk,” zegt Seppe Van Den Broeck, één van de organisatoren. “En het kriebelt inderdaad niet alleen bij ons, maar ook bij onze deelnemende chefs. Uiteindelijk zijn zij de sterren die met hun creaties in de schijnwerpers zullen staan. We hebben er dan ook enorm veel zin in om er een fantastisch weekend van te maken.”
In 2019 werd de binnenkoer van het stadhuis gekozen als nieuwe locatie. Door de passage van toeristen en centrale ligging, bleek deze keuze een schot in de roos. Hier strijkt Mechelen Culinair dan ook dit jaar opnieuw neer.
Op de deelnemende restaurants is het nog even wachten. Deze worden komende weken systematisch aangekondigd. “Ook zullen we enkele originele reclamecampagnes opzetten. Hiervoor houden de mensen best onze social media in de gaten. Je weet nooit welke leuke verrassingen er op het pad van de Mechelaar kunnen komen,” zegt Nicolas Hermans.
‘Mechelen Culinair’ zat niet stil
Wanneer ‘Mechelen Culinair’ het festival niet kon organiseren ging de organisatie op zoek naar alternatieven. Zo leverden ze tot twee maal toe een foodbox aan huis, waarbij men gerechten van verschillende Mechelse restaurants kon combineren tot één menu.
In februari 2021 schakelden ze nog een versnelling hoger. Door een samenwerking met Centpourcent, Tinèlle en het Van der Valk hotel werd het concept ‘Roomservice’ geboren. Een gastronomisch vijfgangenmenu geserveerd in je hotelkamer. Veel dichter bij een effectieve restaurantervaring kwam je op dat moment niet. Dit revolutionaire idee werd achteraf in heel het land gekopieerd.
Het liefst van al houden de 3 ondernemers echter van ‘the real deal’: De bezoekers fysiek verwelkomen en samenbrengen op het festival. “Met een goed glas wijn of een frisse pint, omringd door fijne mensen, de gerechtjes van de chefs ontdekken: daar draait het om tijdens ‘Mechelen Culinair’,” zegt Jan Van den Broeck.