10 keer per jaar valt het stadsmagazine “De Nieuwe Maan” bij de Mechelaar in de bus. Blinden en slechtzienden kunnen de gesproken tekst online beluisteren. Zo wil de stad élk van haar inwoners bereiken. Vandaag lazen Bart Somers, Alexander Vandersmissen en Rina Rabau Nkandu elk één van de teksten in voor de volgende editie. “Dit is een kleine inspanning, maar een belangrijk signaal. Al 14 lokale besturen zetten op deze manier in op toegankelijkheid. Hopelijk kan het ook andere steden en gemeenten inspireren”, aldus minister van Gelijke Kansen Bart Somers.
Ongeveer 2 op de 100 inwoners in ons land heeft een visuele handicap. 1 op de 1000 van hen is blind. Ons land telt met andere woorden 200.000 slechtziende en 11.000 blinde inwoners. Het zijn één voor één medeburgers die een verhoogd risico lopen om uitgesloten te worden van het maatschappelijk leven. 4 op de 10 mensen met een handicap loopt het risico op sociale uitsluiting. Door je stads- of gemeentemagazine ook toegankelijk te maken voor blinden of slechtzienden, kan je als lokaal bestuur voor deze inwoners een wezenlijk verschil maken. Dat geldt trouwens ook voor mensen met dyslexie, die zo’n 5% van de bevolking uitmaken.
“Lokale besturen die de reflex inbouwen om hun communicatie toegankelijk te maken voor al haar inwoners, sturen een belangrijk signaal uit. Namelijk dat ze al hun inwoners op dezelfde manier willen informeren en willen betrekken bij het leven in hun gemeente of stad. Wel, ik ben er zeker van dat er nog meer lokale besturen hiermee aan de slag zullen gaan als ze op de hoogte zijn van wat er vandaag allemaal mogelijk is”, zegt Vlaams Minister van Binnenlands Bestuur en Gelijke Kansen Bart Somers.
Die mogelijkheden brengt minister Somers nu dus onder de aandacht door de Mechelse aanpak in de kijker te zetten. De stad werkt voor het toegankelijk maken van haar stadsmagazine samen met de organisatie Transkript. Zij helpen nu al 14 lokale besturen om hun magazines toegankelijk te maken voor hun blinde en slechtziende inwoners. Ze doet dit door teksten om te zetten in braille, groteletterdruk op maat of in gesproken vorm zoals in Mechelen. Deze gesproken teksten kunnen vervolgens beluisterd worden via Soundcloud. De minister zal dit verder bekend maken bij alle lokale besturen van Vlaanderen.
“Mechelen is een inclusieve stad en dat willen we ook met ons stadsmagazine uitstralen. Het is heel belangrijk dat de informatie over de plannen en ambities van de stad en het stadsbestuur iedereen bereikt. Met de audioversie van Nieuwe Maan bieden we ook personen met een leesbeperking en blinden en slechtzienden toegang, we werken de drempels weg. Het inlezen van mijn voorwoord is intussen ook echt al een traditie geworden waar ik bij elke nieuwe editie van Nieuwe Maan naar uitkijk”, aldus waarnemend burgemeester Alexander Vandersmissen.
“De audioversies zijn niet alleen een oplossing om blinden en slechtzienden te bereiken, ze zijn handig voor iedereen die liever luistert dan leest. Dat is bijvoorbeeld het geval voor anderstalige nieuwkomers die het Nederlands nog niet helemaal machtig zijn. Bovendien voorzien we ook een versie op CD. Een tiental Mechelaars krijgen zo maandelijks de Nieuwe Maan op CD met ingesproken tekst. De luisterversie is ook te verkrijgen in de bib en Woonzorgcentrum Hof van Egmont. Met ons initiatief bieden we echt een meerwaarde aan een hele grote groep Mechelaars”, besluit schepen van Communicatie en Toegankelijkheid Rina Rabau Nkandu.