Afgelopen week werd in AZ Rivierenland (Rumst, Bornem, Willebroek) de start gegeven van de uitrol van het elektronisch patiëntendossier (EPD) van Primuz (UZ Brussel). Primuz is een volledig softwarepakket dat alle zorg- en administratieve processen bundelt in 1 systeem. Denk hierbij aan afsprakenbeheer, patiëntadministratie, labo en medische beeldvorming, medische en verpleegkundige zorgen, medicatiebeheer,… Concreet betekent dit dat elke zorgverlener in het ziekenhuis zijn handelingen centraal zal registreren in dit elektronisch dossier, wat de kwaliteit en veiligheid van de zorg alleen maar ten goede komt. De opstart van het administratieve luik (fase 1) verliep vlekkeloos en dus zeer succesvol.
“We kozen voor het basispakket van UZ Brussel en bouwen dit verder uit, op maat van ons ziekenhuis. Voor de uitwerking van Primuz binnen AZ Rivierenland krijgen we ondersteuning van de externe softwarefirma CTG Health Solutions. Deze firma werkt nauw samen met UZ Brussel”, vertelt Bart Van Bree, afgevaardigd bestuurder. “Om deze uitrol zo goed mogelijk te laten verlopen werd reeds maanden op voorhand intensief overlegd in verschillende werkgroepen om de configuratie perfect af te stemmen op de noden van onze organisatie. Het introduceren van een nieuw softwarepakket heeft immers impact op de routine van onze medewerkers en artsen. Om dit in goede banen te leiden werd er extra ingezet op opleiding van alle gebruikers. De leden van onze werkgroepen hebben – samen met CTG – 200 artsen, paramedici en externe medewerkers en meer dan 250 personeelsleden opgeleid in diverse workshops. Na de go live zijn zij ook nog stand-by om vragen te beantwoorden. Een persoonlijke aanpak versnelt de adaptatie van een nieuw pakket”, vult Stefanie Cootjans, operationeel directeur, verder aan.
Een gefaseerde opstart
De planning en uitrol van Primuz in AZ Rivierenland verloopt in 2 fasen:
• fase 1: de uitrol van agenda, kiosk, patiëntenadministratie en patiëntenportaal
• fase 2: de uitrol van het verpleegkundig en medisch dossier, medicatiebeheer, labo en medische beeld-
vorming
In deze eerste fase pakten we de administratieve processen aan, zeg maar alles rond onthaal, inschrijvingen, transferten, ontslagen, afsprakenplanning en facturatie. Deze fase werd succesvol uitgerold in het weekend van 18 juni. “Dit was alvast een moeilijke oefening, als je weet dat we met 4 verschillende softwarepakketten werkten:
Oazis voor de patiëntenadministratie, Hospiview en Ultragenda voor afspraken en Oazis XDE voor de administratie op de verpleegdiensten. Nu vertrekt alles vanuit Primuz voor de patiëntenadministratie en Oazis voor de facturatie. Primuz fungeert hierbij als basis en communiceert op haar beurt met de verschillende andere softwarepakketten.
“Dat de opstart van Primuz in AZ Rivierenland zo vlot is verlopen, is het resultaat van een hele mooie samenwerking tussen onze 3 organisaties: AZ Rivierenland, CTG en UZ Brussel. In het ganse voorbereidingstraject werd de spirit van onze medische samenwerking rond Primuz mooi geëtaleerd: we streven ernaar Primuz zo nauw mogelijk te laten aansluiten op de gewenste workflows in AZ Rivierenland, dit in nauw en evenwichtig overleg met alle betrokken partijen. AZ Rivierenland wordt zo het vijfde ziekenhuis dat Primuz in gebruik neemt. Dit verankert verder de maturiteit van onze authentieke samenwerking rond het elektronisch patiëntendossier Primuz”, aldus Tom Coolen, Directeur ICT, Biotechniek, Patiëntenadministratie en Kwaliteit van UZ Brussel.
“De vlotte en succesvolle ingebruikname van de nieuwe kiosken, patiëntenportaal en van de patiëntadministratie- en afsprakenmodules in Primuz is het resultaat van maanden voorbereiding via workshops, analyse, configuratie, opleiding en testing van Primuz. De vlotte en erg constructieve samenwerking tussen de medewerkers van AZ Rivierenland, het CTG-team en het UZB-team is nog maar eens de sleutel tot succes gebleken in dit eerste deel van het project en geeft ons een goede start voor de implementatie van het medisch en verpleegkundig dossier, waarbij de kwaliteit van de gezondheidzorg centraal staat,” bevestigt Karel Van Bockstaele, Services & Solutions Unit manager van CTG Health Solutions.
Voortaan kan een afspraak boeken ook online
Voor de patiënten verandert er ook wat, want voortaan zal iedereen voor zowel een ambulante afspraak als een opname zich eerst aanmelden via één van de inschrijvingskiosken. Daarnaast kunnen onze patiënten voortaan op een patiëntenportaal online, via een beveiligde login, heel eenvoudig een afspraak maken, hun persoonlijke gegevens wijzigen of de historiek van raadplegingen en
opnames consulteren.
De volgende stappen
De komende maanden bouwen we stelselmatig de online afspraken verder uit. De tweede fase van het EPD volgt eind 2021, waar we gedurende een periode van 2 jaar stapsgewijs over-
gaan naar 1 geïntegreerd systeem dat alle zorgprocessen ondersteunt en waarin alle medische en verpleegkundige informatie vervat zit.