Stad Mechelen organiseert in augustus voor het tweede jaar op rij Talent krijgt Zomerkans en zoekt daarvoor nog vrijwilligers. Het is een initiatief om kinderen en jongeren of leerlingen met een leerachterstand te versterken in hun schoolloopbaan en te prikkelen in hun talenten. Er worden 22 zomerklassen ingericht van maximum veertien leerlingen, verspreid over elf verschillende vrijetijdslocaties in Mechelen, zoals Technopolis, Het Predikheren, het stadion van KV Mechelen enzovoort.
Al heel wat vrijwilligers gaven zich op als zomerjuf of -meester, talentencoach, jeugdmonitor of vliegende kracht, maar het team van Talent krijgt zomerkans 2021 is nog niet compleet. Via mechelen.be/talentkrijgtzomerkans vinden kandidaat-vrijwilligers meer informatie over het project en over de gezochte profielen. Ze kunnen een infosessie volgen op 1 of 2 juni en zich aanmelden tot en met 6 juni.
“Vorig jaar heb ik Talent krijgt zomerkans als vrijwilliger van heel dichtbij meegemaakt en dat was niet alleen voor de leerlingen in kwestie, maar ook voor mezelf een geweldige ervaring. Je ziet de leerlingen groeien naarmate de dagen vorderen”, vertelt schepen van Onderwijs Marina De Bie. “Ik twijfel er niet aan dat ook dit jaar een schot in de roos zal worden en dat alle leerlingen met een rugzak vol goede herinneringen, extra vaardigheden en meer zelfvertrouwen het nieuwe schooljaar tegemoet kunnen gaan.”
Succesrecept
De stad houdt voor deze tweede editie van Talent krijgt zomerkans vast aan het succesrecept van vorig jaar, dat door alle vrijwilligers, onderwijs- en vrijetijdspartners als heel positief geëvalueerd werd. Schepen De Bie: “De Mechelse zomerschool onderscheidt zich van andere door de specifieke aandacht voor talentontwikkeling. We gaan niet uit van wat kinderen niet kunnen, maar van wat ze wél kunnen en die kwaliteiten gaan we versterken. Er wordt telkens een halve dag gewerkt rond lesdoelen en een halve dag gewijd aan educatieve spelvormen en dit alles buiten de schoolmuren. Die niet-schoolse context maakt het voor de jonge deelnemers extra speciaal.”
“In het programma is er ook veel aandacht voor weerbaarheid en online welbevinden”, vult schepen van Preventie Abdrahman Labsir aan. “Voor de weerbaarheidstrainingen werkten we vorig jaar samen met ervaren partijen. Zij slaagden erin om op het tempo van de deelnemers en op een speelse manier het te hebben over grenzen kennen en herkennen, reageren in lastige situaties, fysieke uitingen van emoties, ademhaling, durven, enz. Dit jaar hopen we hen opnieuw te verrijken met dit aanbod. Daarnaast voorzien we dit jaar iets extra, want ook online beweegt er heel wat. Aan de hand van een workshop werken we aan online weerbaarheid. ‘Het internet’ is een heel fijne plaats en biedt tal van ontplooiingskansen, waar we hen mee willen laten kennismaken, maar we willen het ook hebben over de minder fijne dingen. Wat zijn hun ervaringen? Hoe gaan ze ermee om? Wat kunnen ze doen in de toekomst? Op die manier willen we hen prikkelen om ook hierbij stil te staan via interactie en creativiteit.”
Deelname
Talent krijgt zomerkans 2021 vindt plaats van 9 tot en met 20 augustus op weekdagen van 9.15 tot 16.30 uur en heeft plaats voor 308 leerlingen. Er zijn klassen voor leerlingen uit het basisonderwijs, de eerste graad secundair onderwijs, OKAN-leerlingen en 16-plussers die met schooluitval bedreigd zijn. De scholen geven aan welke leerlingen in aanmerking komen voor de zomerschool. Deelname is gratis en niet verplicht, maar zal wel sterk aangemoedigd worden.
De Vlaamse overheid voorziet een subsidie van 45 euro per leerling voor materiaalkosten, eten en drinken, programmatie en een vrijwilligersvergoeding. Daarbovenop krijgt de stad nog eens 20 euro per leerling voor de werkingskosten, denk aan de aanwerving van een coördinator.
foto: archieffoto augustus 2020