De modernisering in de tweede graad van het secundair onderwijs is een feit. Op 26 maart werd het studieaanbod bekrachtigd. Nagenoeg alle aangevraagde (nieuwe) richtingen – 23 in totaal – kregen groen licht. Hierdoor houdt de regering niet alleen rekening met de grootte van de scholengemeenschap, ze keurt de manier van werken ook goed waardoor we alle leerlingen maximaal op hun talent inzetten in het Mechels landschap en daarbuiten. Vanaf september zal het onderwijslandschap in de tweede graad er dus helemaal anders uitzien.
De scholengemeenschappen kregen de taak om in dat kader een vernieuwd aanbod op te stellen dat aansluit bij de hedendaagse uitdagingen, d.w.z. oude richtingen schrappen of omvormen en ook de kans om nieuwe richtingen aan te bieden. ASO, TSO, KSO en BSO zal vervangen worden in finaliteiten, het perspectief van de leerlingen, voortstuderen of werken.
Dat is een hele uitdaging. Het katholiek secundair onderwijs in de regio Mechelen is met momenteel 11.500 leerlingen en tien secundaire scholen in Mechelen, Duffel en Sint-Katelijne Waver de grootste scholengemeenschap in Vlaanderen. “Sinds het ontstaan tellen we bijna 30% meer leerlingen. Dat wij zo’n grote scholengemeenschap zijn, is een sterke troef.” aldus Ria Marechal, de coördinerend directeur van deze scholengemeenschap. “Daardoor kunnen wij samen een zeer brede waaier aan richtingen aanbieden en hebben leerlingen het ook gemakkelijker om een goede schoolkeuze maken.”
Dat de scholengemeenschap de kaart van vernieuwing trekt, blijkt uit een nieuw en gemoderniseerd aanbod dat ze aanbiedt in nagenoeg alle studiedomeinen, gaande van “economie & organisatie”, “maatschappij en welzijn” over “taal & cultuur”, “STEM” en “sport” tot “kunst & creatie”, “voeding & horeca”. Leerlingen zullen duidelijk van bij de start hun perspectief kennen in één van de 3 finaliteiten. Scheppersinstituut, Sint-Romboutscollege, Technische Scholen Mechelen, Ursulinen Mechelen, COLOMAplus en BimSem in Mechelen, het Sint-Norbertusinstituut in Duffel, College Hagelstein in Sint-Kathelijne-Waver en het Sint-Ursula-Instituut in Onze-Lieve-Vrouw zullen niet alleen een heel breed aanbod voorzien maar houden ook hun eigenheid als deel van het geheel waardoor ze maximaal in de diepte kunnen gaan. In de scholen van de scholengemeenschap zal je dan ook heel wat nieuwe richtingen aantreffen, gaande van bv. ‘biotechnische wetenschappen’ of ‘architecturale en beeldende vorming’ over ‘maatschappij- en welzijnswetenschappen’ tot bv. ‘printmedia’ of ‘creatie en mode’ en Defensie en Veiligheid.
Met dat breed aanbod doet de scholengemeenschap zijn nieuwe naam “Vernieuwend Onderwijs Regio Mechelen” of VORM alle eer aan. Het nieuwe aanbod is er gekomen na een intensief denkproces met grondige afstemming tussen de scholen. Binnen zo’n grote scholengemeenschap is er veel diversiteit en het is de bedoeling dat elke school haar eigen specifieke karakter behoudt. “Het is net deze diversiteit die ons verbindt en zo bijzonder maakt”, aldus Ria Marechal. Het aanbod kwam er ook na aftoetsing bij externe partners, waarbij rekening werd gehouden met vragen en noden van zowel het bedrijfsleven als van het hoger onderwijs.
VORM zette in op een studiewijzer waar je het overzicht vindt van het nieuwe aanbod in de tien secundaire scholen. Zo kunnen ouders zich een idee vormen van het nieuwe pallet aan richtingen die perspectief geven op voortstuderen of werken. (Link voor de studiewijzer: https://issuu.com/vormscholen/docs/vorm21-studiewijzer_voor_isuu). Mooi op tijd om zoon of dochter aan te melden voor één van de scholen. De aanmeldingen zijn gestart op maandag 29 maart vanaf 14u. Maar neem gerust de tijd. Aanmelden kan tot 26 april via: www.aanmelden.school of www.vormscholen.be.
Foto ter illustratie: Scheppersinstituut