Het startschot: de symbolische overhandiging van de eerste asperge aan de gouverneur van Antwerpen, Cathy Berx. Daarvoor mag het Aspergefestival rekenen op drie grootmeesters. Noem hen gerust ambassadeurs van het witte goud. De huidige generatie grootmeesters bestaat uit: Levi De Mul, Bjorn Cloostermans en Mascha De Wolf. Zij wonen alle drie in Puurs-Sint-Amands en hebben een bijzondere band met de asperge.
Smullen maar!
“Liefhebbers van onze edele groente kunnen terecht op www.aspergefestival.be. Je vindt er alles om het water in je mond te doen lopen. Ik ga de recepten van de peters en meters van het Aspergefestival zeker eens proberen. En als ik eens geen zin heb om zelf te koken? De horecazaken uit de streek toveren elk aspergeseizoen de lekkerste gerechten op tafel. Ik bestel ze gewoon via take-away!” zegt Hilde Van der Poorten, schepen van lokale economie.
Ook het andere asperge-streekgerecht doet eer z’n intrede: de Puurse Wittekop: kaas gemaakt van rauwe koemelk en asperges. De witte vorm verwijst naar de kleur van de groente, terwijl het bruine etiket de grond symboliseert.
Op pad in dé aspergestreek
Maak vanop de fiets kennis met de aspergeteelt dankzij de Aspergeroute. Die voert je langs de mooiste parels van Puurs-Sint-Amands, Bornem en Londerzeel. Een heerlijke tocht van 40 kilometer. kom je in de buurt twee aspergeboeren tegen:
Ga in het Hof van Coolhem op verkenning in de historische aspergetuin. Een unieke ervaring! Midden in groendomein krijg je een klare kijk op het ontstaan van de ‘Asperges de Calfort’. De talrijke infoborden en een luisterfragment onthullen je alle geheimen van de teelt.

Asperges de Calfort
Het was vrachtvervoerder Henri Meersman die aan het einde van de negentiende eeuw de allereerste asperge plantte in het Hof van Coolhem. Dat deed hij op vraag van de Mechelse familie Van de Wiele, die toen eigenaar was van het domein. Henri Meersman verdeelde ondertussen meer en meer aspergezaad onder de landbouwers in Kalfort. Een welgekomen groente, want in die periode was de vlasteelt uitgestorven en andere gewassen waren moeilijk te telen in de zanderige bodem hier.
De riddering van Jelle

Om het witte goud extra in de kijker te zetten, werd het ‘Grafelijk Genootschap van de Klein-Brabantse Asperge’ in het leven geroepen. Bij het begin van het Aspergefestival wordt er elk jaar een nieuw lid geridderd. Dat zijn bekende personen die een band hebben met onze gemeente en de asperge genegen zijn. In 2021 zal Jelle Cleymans eindelijk geridderd worden!
Het Aspergefestival loopt van half april tot en met 24 juni (Sint-Jan).