Behalve natuurgebied en mogelijke functie als natuurijspiste is de Bleukensweide in Leest een belangrijke schakel in het voorkomen van wateroverlast voor de nabijgelegen woonkern. De weide bewees de voorbije weken opnieuw haar nut, want met de stevige regenval liep ze helemaal onder.
“Door de hevige regenval staat het waterpeil bijzonder hoog, zowel in de Zenne als in het grachtenstelsel daarrond. Telkens als het vloed is, stroomt er water van de Zenne de weide en grachten in. We hebben alle buffercapaciteit nodig om te voorkomen dat de omliggende huizen onderlopen. Dit betekent echter ook dat deze beweging in opkomend en terugtrekkend water ervoor zorgt dat de Bleukensweide niet deftig kan bevriezen en schaatsen dus voorlopig niet mogelijk is”, zegt schepen van Natuur- en Groenontwikkeling Patrick Princen.
In overleg met de waterbeheerder en het Agentschap Natuur en Bos wordt de situatie dagelijks gemonitord, maar de verwachting is dat er al minstens de komende week niet geschaatst kan worden.
Kantelstuwen kunnen niet omhoog
Om veilig te kunnen schaatsen, is er stilstaand water nodig in de Bleukensweide. Alleen dan kan de plas goed en gelijkmatig aanvriezen. De kantelstuwen regelen het in- en uitlopen van het Zennewater in de Bleukensweide: staan deze omhoog dan loopt er geen water meer in de weide. Gevolg is dat alles in het omliggende grachtenstelsel terecht komt. Als daar het waterpeil echter te hoog is, wat op dit moment het geval is, loopt het water verder landinwaarts de huizen in. Pas wanneer het waterpeil in de omliggende grachten voldoende gedaald is en de buffercapaciteit van de Bleukensweide voorlopig niet nodig is, kunnen de kantelstuwen omhoog.