Sinds 1 januari 2021 is de nieuwe blauwe zak neergestreken in de IVAREM-regio. De P van PMD staat nu voor alle plastic verpakkingen. Denk maar aan extra plastic verpakkingen als flessen, potjes, tubes, folies, zakjes, bakjes,… Een maand na de introductie van de nieuwe sorteerregels voor PMD zijn er echter enkele sorteerfouten die regelmatig terugkomen in de PMD-zak.
De PMD-zak is niet gelijk aan roze zak
Door de introductie van de nieuwe PMD-zak is de roze zak verdwenen. Alle plastic verpakkingen die in de roze zak mochten, zijn ook welkom in de roze zak. Dit zijn plastic verpakkingen als folies, tubes, potjes, schaaltjes, bakjes,… Plastics die geen verpakking zijn, mogen NIET in de PMD-zak. “Het voornaamste is dat het plastic verpakkingen zijn die je in je PMD-zak stopt. In de roze zak waren ook plastics die geen verpakking waren welkom maar dat geldt niet voor de PMD-zak. Harde plastics zoals speelgoed, een fietshelm of een kleerhanger kan je gratis naar de fractie ‘Harde Plastics’ op onze recyclageparken brengen.” zegt woordvoerder Filip Van Assche.
Steek geen verpakkingen in elkaar
“Bij de eerste PMD-ophalingen in 2021 stelden we vast dat veel burgers plastic verpakkingen (bv. potjes of bakjes) in elkaar steken zodat ze plaats kunnen winnen in de PMD-zak”, vertelt woordvoerder Filip Van Assche. “De verpakkingen mogen echter niet in elkaar gestoken worden omdat de sorteerinstallatie deze materialen niet van elkaar kan scheiden wat zorgt voor een slechte recyclage. Daarnaast stellen we ook vast dat veel inwoners hun PMD-afval in een plastic zakje steken en het dan in de PMD-zak stoppen. Dat mag niet, je dient elke afvalfractie los in de zak steken. Verder moet je ook verschillende materialen van elkaar scheiden vooraleer je ze in de PMD-zak steekt. Zo moet je bijvoorbeeld eerst de folie van een plastic schaaltje verwijderen om vervolgens het schaaltje en de folie los van elkaar in de zak gooien.” zegt de woordvoerder.
Veel sorteertwijfels
Een deel van de burgers gebruikt de nieuwe PMD-zak ook als afvalrecipiënt voor allerlei afvalfracties die eigenlijk bij het huisvuil of andere afvalstromen horen. Zo merken we dat de zak vaak gebruikt wordt om afval als sigarettenpeuken, vervallen etenswaren in verpakking, volle cosmeticaverpakkingen, textiel, piepschuim,… in te deponeren. Deze afvalstromen zijn niet welkom in de PMD-zak.