Lokale politie Mechelen-Willebroek heeft 18 feestvierders opgepakt die op een maand tijd maar liefst 13 lockdownfeestjes organiseerden. In een wisselende bezetting organiseerden ze 2 tot 3 feestjes per week. Elke organisator riskeert een boete tot 4000 euro, terwijl de deelnemers een boete van 750 euro ontvangen.
Vrijdag 1 januari 2021 kreeg lokale politie Mechelen-Willebroek de melding van een lockdownfeestje op de Zemstbaan in Mechelen. De politie betrapte toen vijf personen die de geldende coronaregels aan hun laars lapten en werden geverbaliseerd. Het was meteen duidelijk dat de feestvierders niet aan hun proefstuk waren. In overleg met het Parket Antwerpen, afdeling Mechelen voerden het overlastteam van politie Mechelen-Willebroek een doorgedreven onderzoek en werd duidelijk dat er naast het feest van nieuwjaarsdag sinds 25 november 2020 maar liefst een dozijn feestjes werden georganiseerd. Voor alle samenkomsten samen – met telkens 4 tot 8 aanwezigen en een ‘organisator’, in een wisselende bezetting – werden in totaal 18 personen geïdentificeerd en verhoord. De feestjes vonden niet alleen plaats in Mechelen, maar ook in Zemst, Boortmeerbeek, Rumst en Edegem. De leeftijd van de feestvierders situeert zich tussen de 20 en 51 jaar, waarbij het merendeel van hen twintigers betreft, woonachtig in Mechelen en de ruime omgeving. Twee vrouwen, twintigers, maakten eveneens deel uit van het gezelschap.
“Het gedrag van deze feestvierders is in deze tijden echt onaanvaardbaar. De overgrote meerderheid van de bevolking brengt nu al maanden aan een stuk persoonlijke offers om de lastige coronaregels zo goed mogelijk op te volgen in het belang van de samenleving. Het egoïstisch gedrag van deze enkelingen is asociaal en moreel verwerpelijk. Hier past een publieke veroordeling” oordeelt burgmeester van Mechelen, Alexander Vandersmissen.
“Van bij de start van de tweede lockdown heeft het parket Antwerpen de aanpak rond mensen die aanwezig zijn op zogenaamde lockdownfeestjes verstrengd. De aanwezigen riskeren een gevangenisstraf van 8 dagen tot 3 maanden en een geldboete tot 4.000 euro. Zij dienen ook de dagvaardings-en gerechtskosten te betalen en een veroordeling komt ook op het strafblad” besluit Kristof Aerts, woordvoerder van het Parket Antwerpen.