Mechelen houdt sinds 2016 het aantal bomen dat geplant en geveld wordt op het openbaar domein bij. Voor 2019 was het de doelstelling om twee bomen voor elke gevelde boom op het openbaar domein te realiseren, deze bestuursperiode is dat drie voor één. Nu is de bomenteller door iedereen online te raadplegen via www.mechelen.be/bomenteller.
Met de bomenteller kan het stadsbestuur de eigen doelstelling rond de bomen op openbaar domein goed opvolgen. Door deze online beschikbaar te maken, kan ook elke Mechelaar kijken hoe de stad ervoor staat en wat dat concreet voor zijn of haar eigen wijk betekent.
“We hebben twee grote ambities op het vlak van groen en natuur: het aanplanten van extra bomen op het openbaar domein en het versterken en uitbreiden van natuur. Dit zijn twee aparte doelstellingen omdat een individuele boom in een straat niet te vergelijken is met een boom in een bos. Daarnaast betekent ‘meer natuur’ niet per se ‘meer bomen’. Simpelweg bomen tellen is dan ook maar één van de instrumenten om de twee doelstellingen te meten. De cijfers worden jaarlijks na elk plantseizoen ter beschikking gesteld om zo een goed overzicht te kunnen geven”, zegt schepen van Natuur- en Groenontwikkeling Patrick Princen
Naast een visualisatie van het aantal gevelde bomen, het aantal geplante bomen, de verhouding tussen beide en de wijkcijfers, wordt ook het totaal aantal bomen op het openbaar domein t.o.v. de start van de ‘3-voor-1-ambitie’ weergegeven. Zo zal de evolutie van het totaal aantal bomen op openbaar domein doorheen de jaren zichtbaar zijn.
87 000 bomen
Naast de bomenteller (voor bomen op openbaar domein), wordt ook de stand van zaken voor het engagement van de stad binnen het ‘Bomencharter’ op de webpagina toegelicht. Het bomencharter is een engagement dat steden en provincies aangaan om meer bomen op hun grondgebied te realiseren. Het gaat niet enkel om realisaties van het stad- of gemeentebestuur alleen, maar het is een globaal cijfer voor iedereen die op het grondgebied van de stad of gemeente bomen plant. Deze cijfers zullen dan ook nooit volledig zijn: er is geen totaal overzicht van alle geplante bomen in Mechelen (wanneer iemand een boom in zijn tuin plant is daar bijvoorbeeld geen vergunning voor nodig). Het is wél een belangrijk instrument om ambitie te tonen, om steden en gemeenten te stimuleren om meer te doen en om te tonen dat het planten van bomen een gezamenlijke ambitie is van natuurbeheerders, overheden van de verschillende niveaus en particulieren.
“Vanuit Mechelen ambiëren we om het symbolische getal van 87.000 bomen te planten voor het eind van de legislatuur. Dat is één boom per Mechelaar. Dit cijfer slaat op alle bomen: zowel het aanplanten van bomen op het openbaar domein als die in de eigen tuin, zowel een individuele boom in een groenperk als de aanplant van een compleet nieuw bos. Op dit moment staat de teller op 13.530, een behoorlijk hoog getal als je weet dat nog heel veel plannen in de voorbereidende fase zitten. We voelen aan alles dat er een groot draagvlak is bij iedereen om bomen te planten, ik ben er dan ook van overtuigd dat deze ambitieuze doelstelling gehaald kan worden”, besluit Princen.
CD&V Mechelen over bomenteller: “Wie gelooft die mensen nog?”
Op vraag van CD&V gemeenteraadslid Hamid Riffi zei schepen Patrick Princen in de gemeenteraad van afgelopen maandag dat de publieke bomenteller online komt. De bomenteller houdt bij hoeveel bomen er geveld zijn en hoeveel aangeplant. CD&V hield de bomenteller tegen het licht. “Dit is niet meer serieus, wie gelooft die mensen nog”, vraagt Hamida Riffi zich af.
De bomenteller toont bijvoorbeeld aan dat er ‘slechts’ 160 bomen zijn geveld de voorbije twee jaar in Mechelen. Voor CD&V Mechelen is dit een enorme verbloeming van de werkelijkheid, en een slag in het gezicht van alle Mechelaars die mee op de barricade stonden voor behoud van natuur en bos in onze centrumstad. “Zo is het duidelijk dat de bomenkap voor grote private ontwikkelingswerken niet wordt meegeteld in de bomenteller. Zo moet het aantal bomen die geveld werden in de lus van de R6 voor het shoppingcentrum toch een veelvoud van die 160 bomen zijn geweest”, stelt Karl Lauwers (CD&V) scherp.
CD&V hamert al langer op het feit dat de verkiezingsbelofte van de Stadslijst om per gevelde boom er drie nieuwe te planten niet telt voor grote private ontwikkelingswerken, ook al stond over dit onderscheid niets in het bestuursakkoord. De stad Mechelen geeft op zijn website de verklaring dat er niet altijd een vergunning nodig is op privédomein om een boom te planten of te vellen, zodat een volledig overzicht onmogelijk is, en dat voor grotere bossen wordt gerekend in hectare in plaats van het aantal bomen. Voor CD&V Mechelen volstaat deze uitleg niet. “Natuurlijk verwachten we niet dat elke boom in elke tuin wordt meegeteld maar grote private ontwikkelingswerken hier gewoon negeren, is wel de waarheid geweld aandoen. Er bestaat voldoende studiewerk om een inschatting te kunnen maken van het aantal bomen per hectare bos”, gaat Lauwers verder.
Doelstellingen worden niet gehaald
CD&V Mechelen maakte enkele weken geleden zelf een analyse over het bomenbeheer in Mechelen uit cijfers die gemeenteraadslid Stefaan Deleus (CD&V) opvroeg via een schriftelijke vraag. Daaruit bleek al dat de Stadslijst hun doelstelling om voor elke Mechelaar één nieuwe boom te planten, verre van haalt. Want van de 87.000 nieuwe bomen die het stadsbestuur deze legislatuur beloofde, zit men nog maar aan 13.530 bomen – wat neerkomt op 15,6%. Als men aan dit tempo verder doet, plant de stad 46,8% van het vooropgestelde aantal tegen het einde van de legislatuur, dus niet eens de helft van hun doelstelling. “Als de Stadslijst dan in de publieke bomenteller triomfantelijk voorstelt dat er sinds 2019 voor elke gekapte boom 4 nieuwe zijn gepland, dan is dit toch gewoonweg wraakroepend”, stelt Lauwers.
Tot slot vindt CD&V Mechelen het een goed idee dat de bomenteller is gesplitst per wijk, maar vinden ze het jammer dat de informatie slechts jaarlijks wordt vernieuwd. De partij vraagt daarom dat eindelijk ook een zicht wordt gegeven op het bomenbeheer bij grote private ontwikkelingsprojecten. Ze vraagt ook dat de lijst continu kan vernieuwd worden. “Dit zal bijdragen tot een duidelijke, eerlijke en transparante bomenteller. We denken dat de Mechelaar hier recht op heeft en dit ook zo verwacht. Het is duidelijk dat dit thema leeft bij de inwoners in onze stad en dorpen, en CD&V Mechelen kan daarom geen genoegen nemen met deze onvolledige bomenteller. We zullen op deze nagel blijven slaan!”