De cultuursector wordt zeer hard getroffen nu het publieksaanbod niet kan doorgaan. Zolang de afstandsmaatregelen van kracht zijn, hebben tal van kunstenaars en kunstenorganisaties geen inkomsten meer uit ticketverkoop, hoewel ze vaak geïnvesteerd hadden om hun artistieke producties mogelijk te maken. Stad Mechelen doet daarom een dubbele oproep: ze roept de cultuurliefhebbers op om de ticketgelden van de afgelaste voorstellingen van het Cultuurcentrum niet terug te vragen én een bezoekje te brengen aan Museum Hof van Busleyden.
Oproep 1 – #ticketvoorcultuur
Afgelaste vertoningen die niet kunnen verplaatst worden hebben een grote financiële impact. Niet alleen voor cultuurhuizen, maar ook voor artiesten en gezelschappen. Mensen met een ticket van een niet-verplaatsbare voorstelling in het Cultuurcentrum of de Stadsschouwburg worden persoonlijk verwittigd en gevraagd om hun ticket te schenken. Dat geld wordt op een aparte rekening geplaatst en zal dienen om de getroffen gezelschappen en artiesten van de geannuleerde voorstellingen alsnog tot 30% uit te betalen.
“Veel mensen in onze stad dragen cultuur een warm hart toe. Maar vele kunstenaars en kunstenorganisaties zien vandaag zwarte sneeuw. Zij hebben echt niet het vangnet dat vele andere sectoren kennen. Daarom deze oproep”, zegt schepen van Cultuur Björn Siffer.
Oproep 2 – Bezoek Museum Hof van Busleyden
Mechelen was het politieke en culturele epicentrum van de Bourgondische Nederlanden. Kunstenaars, intellectuelen en filantropen waren welgekomen gasten in het humanistische huis van Hiëronymus van Busleyden. “Ons museum kreeg sinds de opening lof in binnen- en buitenland, maar nog niet elke Mechelaar is er geweest of heeft naar believen de tijd kunnen nemen om onze machtige en unieke collectie Besloten Hofjes te bewonderen”, zegt Björn Siffer. “Ik roep dan ook de Mechelaars op deze parel vanaf 1 juni te komen ontdekken. We koppelen er ook een postercampagne in de stad aan.”
Het museum treft alle maatregelen om het bezoek zo aangenaam mogelijk te maken. Tickets kunnen online geboekt worden. Een plaatsje op voorhand reserveren is nodig. “Op die manier kunnen we ook een rustig bezoek garanderen”, zegt Björn Siffer. “Er zijn bovendien nog geen toeristen in de stad, dus je krijgt de kans om de werken in alle rust te bewonderen. Vlak voor de heropening worden er nog enkele stukken gewisseld in onze collectie, dus er zal ook weer wat nieuws te zien zijn.”
Op donderdagavond blijft het stadsmuseum open tot 22 uur, zo kunnen liefhebbers toch genieten van een culturele avond nu de concertzalen en theaterhuizen nog dicht zijn. Interessant voor families is dat ze 20 % korting krijgen op hun ticketaankoop en kinderen tot en met 12 jaar zijn gratis. Een fijne familie-uitstap dus.
Gezinnen en individuen zijn dus welkom, maar bezoeken met groepen zijn voorlopig nog niet toegestaan. Binnen het museum worden medische en hygiënische maatregelen getroffen voor de veiligheid. Een van die maatregelen is het verplicht dragen van een mondmasker. Bezoekers mogen hun eigen masker meenemen, maar het museum voorziet er ook één per persoon voor zij die er geen hebben. De eerste 1000 bezoekers krijgen een exclusief mondmasker met de afbeelding van het geliefde Koorboek van Margareta erop.
De kogel is door de kerk! Wij openen de deuren terug op 1 juni. 🥳
Met aangepaste maatregelen om jullie bezoek zo aangenaam en veilig mogelijk te maken. Je ticket reserveer je online in een tijdslot naar keuze. Zo kan je het museum in alle rust (her)ontdekken. Tot binnenkort! pic.twitter.com/HePGM8PLEx— hofvanbusleyden (@hofvanbusleyden) May 18, 2020