Na de succesvolle lancering van De MET in Leuven zal de middelbare school op 1 september 2020 ook in SInt-Katelijne-Waver van start gaan met een sterk vernieuwend onderwijsconcept. In het eerste jaar zal er plaats zijn voor 40 leerlingen in het eerste middelbaar, A- en B-stroom. De jaren daarna groeit de school verder uit tot een zesjarige opleiding.
De MET Katelijne, zoals de vestiging zal heten, zal gedurende twee schooljaren gebruik kunnen
maken van de gebouwen aan de Borgersteinlei waar tot voor kort het Gemeentelijk Documentatiecentrum Marcel Dillen gevestigd was. In de buurt is dit gebouw bekend als ‘het oude Loerenboske’. De MET huurt een deel van de gebouwen en de speelplaats van het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver. “We hebben met DE MET een overeenkomst dat zij het gebouw twee jaar zullen huren en er onderwijsactiviteiten organiseren”, vertelt schepen van Onderwijs Sarah De Keyser. Na het schooljaar 2021-2022 stopt de huurovereenkomst. In het meerjarenplan voorziet de gemeente om het gebouw in 2022 te verkopen. Van die plannen wordt niet afgeweken. “We zijn blij dat het gebouw in de tussentijd nog nuttig gebruikt wordt. Zo voorkomen we verloedering en vandalisme”, aldus schepen van Patrimonium Joris De Pauw.
De MET -’De Markt’ in de streektaal- is een onafhankelijke, erkende middelbare school die opgericht is door ouders, leerkrachten uit diverse netten en onderwijsdeskundigen van CEGO en wordt ondersteund door onderwijswetenschappers van de KULeuven, bedrijfsopleiders en lerarenopleiders van Thomas More. De MET is sterk geïnspireerd op de Nederlandse ‘Agora’- scholen en zit in op gepersonaliseerd onderwijs. “Leerlingen krijgen er de ruimte voor eigen leer- en onderzoeksvragen. Deze werken ze uit in zogenaamde challenges, waarbij ze van nabij begeleid worden door leercoaches. De eindtermen vormen de expliciete leidraad,” legt pedagogisch coördinator Mariet Vrancken van CEGO uit. Naast de individuele uitdagingen staat er ook wiskunde, Frans, Engels, sport en, voor wie wenst, Latijn op het programma. Daarnaast is er ook een ruim aanbod aan masterclasses die gegeven worden door experten van binnen of buiten de school. Deze kunnen gaan over de meest uiteenlopende zaken zoals psychologie, wetenschappen,
kunsten, schrijven, … .
“In de MET staan ondernemingszin, zelfsturing, samenwerking en het leerproces zelf voorop. We zien dat door deze aanpak de motivatie om te leren stijgt en dat het leerrendement ook hoger ligt.” zegt Mariet Vrancken. De MET-medewerker en inwoner van SInt-Katelijne-Waver Serge Van der Taelen licht toe: “De wereld staat niet stil en ook binnen het onderwijs beweegt er heel wat. We voelen dat er net als in Leuven ook in onze regio nood is aan vernieuwend onderwijs waar leerlingen zelf meer verantwoordelijkheid nemen. Er zijn al heel wat geïnteresseerde leerlingen en ouders. De inschrijvingen voor De MET Katelijne gebeuren buiten het centraal aanmeldingssysteem en starten op 13 mei 2020.”