De coronacrisis heeft een nooit eerder geziene omvang, met impact op zowat alle aspecten van ons dagelijks leven. In de eerste plaats natuurlijk op onze (lichamelijke) gezondheid, maar ook op onze geestelijke gezondheid en welzijn, onze leef- en werksituatie, het onderwijs, de (lokale) handel en economie, het verenigingsleven enzovoort.
Na de wekenlange lockdown zullen er vele inspanningen nodig zijn om de opgelopen schade te herstellen en een nieuw evenwicht te vinden. De maatregelen die reeds genomen werden ter ondersteuning in de eerste fase van lockdown zijn goed, maar er is meer nodig. Daarbij is een grote taak weggelegd voor de lokale overheden. Die moeten, binnen het federale en Vlaamse kader, gericht en op maat van hun inwoners het herstel in goed banen leiden.
Uiteraard kosten extra maatregelen ook extra geld. Bijkomende uitgaven kunnen de moeilijke financiële situatie van de stad nog erger maken, of de schuldafbouw – die op het einde van de vorige legislatuur werd ingezet – beperken.
Aangezien intussen echter alle evenementen van “De zomer is van Mechelen” (zoals Parkpop en Maanrock) afgelast zijn, pleit CD&V Mechelen er voor om dat vrijgekomen feestbudget aan te wenden om herstelmaatregelen te financieren. “Op die manier komt er geen bijkomende schuld en kan de schuldafbouw behouden blijven”, stelt Stefaan Deleus (CD&V).
Naast de maatregelen die het stadsbestuur heeft genomen om Mechelen te promoten als winkelstad, denkt CD&V ook aan gerichte fiscale maatregelen voor elke Mechelaar, zoals het eenmalig terugschroeven van de onroerende voorheffing die vorig jaar werd verhoogd. Dergelijke maatregel zou niet enkel de handel maar ook de lokale KMO’s en de gezinnen wat extra zuurstof geven.
Voor ouders die blijven verder werken vraagt gemeenteraadslid Zohra Hadnan aan de stad om extra middelen vrij te maken voor kinderopvang en kinderwerking in de zomer. Ook de ondersteuning van ouderen in kwetsbare situaties vindt CD&V belangrijk. “We moeten vermijden dat ze helemaal sociaal geïsoleerd geraken”, zegt Zohra.
“We zoeken nu samen met de meerderheid naar de beste oplossingen voor de Mechelaar. Met ons voorstel kan dit grotendeels budgetneutraal, en kunnen we actief werk maken van een sociale insteek die in alle beleidsdomeinen doorweegt”, besluit Hamid Riffi.
Volgens een eerste inschatting zou een half miljoen euro uit het feestbudget herbesteed kunnen worden aan herstelmaatregelen.
foto: Pixabay