Mechelen kreeg recent de bevestiging van de Vlaamse overheid dat de stad jaarlijks gedurende zes jaar € 100 000 ontvangt voor het opnemen van de regierol voor de sociale economie. Dit bedrag moet de stad toelaten om de sociale economie in de ruime regio verder uit te bouwen.
De sociale economie heeft veel te bieden voor zowel bedrijven als particulieren, maar biedt ook kansen voor het lokale werkgelegenheidsbeleid. Mechelen zal als trekker de regierol sociale economie op zich nemen, in een samenwerkingsverband met Lier, Sint-Katelijne Waver, Willebroek, Bornem, Puurs-Sint-Amands, Putte, Bonheiden, Heist-op-den-Berg en Duffel.
“Wij hebben het engagement opgenomen om tot en met 2025 de regierol op ons te nemen. Door deze regierol willen we de sociale economie in de regio ondersteunen en versterken. Eén van de belangrijkste accenten bij de regionale regie sociale economie, is het behoud en de groei van het aantal arbeidsplaatsen”, aldus Greet Geypen, schepen van Economie.
De regierol bestaat uit de ontwikkeling van een beleidsvisie op sociale economie en het faciliteren en bevorderen van de sociale economie en van de samenwerking met en tussen de sociale economie.
Parallellen bij lokale besturen
“Er zijn heel wat parallellen in het beleid van de verschillende steden en gemeenten van onze regio op vlak van sociale economie. Door samen te werken met andere steden en gemeenten, bundelen we onze krachten en bouwen we samen aan een dynamisch en lokaal verankerde economie voor de ruime regio”, aldus Gabriella De Francesco, schepen van Diversiteit en Gelijke Kansen.
Ook binnen de sectoren waarbinnen de verschillende lokale besturen acties willen ontwikkelen, zijn er gelijkenissen, meer bepaald: groenonderhoud of onderhoud openbaar domein, (fiets)mobiliteit, horeca, voedseldistributie en circulaire economie en zorg. Niches waarbinnen de sociale economie klassiek actief is. Toch staat de autonomie van de lokale besturen in deze samenwerking centraal. De regie sociale economie gebeurt op maat van en op vraag van de betrokken lokale besturen en de sociale economiespelers die er actief zijn.
“Sociale tewerkstelling is een hefboom voor kwetsbare mensen die om verschillende redenen niet op het normale arbeidscircuit terechtkunnen. Een job geeft structuur aan hun dagen en zorgt voor sociaal contact, waardoor het zelfvertrouwen groeit. Een goed draaiende sociale economie is belangrijk in een warme samenleving als Mechelen”, aldus Gabriella De Francesco.
Jaarlijkse subsidie
De subsidie is in principe voor de volledige periode 2020-2025 goedgekeurd, maar de toekenning ervan gebeurt jaarlijks, en kan halverwege de beleids- en beheerscyclus herzien worden. Voor 2020 krijgt Mechelen een subsidie van € 100 000 als beherende stad voor de interlokale vereniging.
“De jaarlijkse subsidie zal dienen om acties en evenementen uit te voeren die opgenomen werden in de meerjarenplanningen. Het moet ons toestaan om in te spelen op de lokale noden en maatschappelijk verantwoord ondernemen te stimuleren. Een gedragen beleidsvisie moet de volgende jaren leiden tot nieuwe succesvolle projecten die de sociale economie in de regio een boost zullen geven”, besluit Greet Geypen.
foto: Pixabay