Van 5 oktober t.e.m. 29 november loopt in lokale dienstencentra Den Abeel, Den Deigem en De Schijf de tentoonstelling ‘Mechelen in de ban van erfgoed’. Het gaat om een unieke collectie van oude foto’s en filmpjes uit de Mechelse buurten, beschikbaar gesteld door de buurtbewoners. De tentoonstelling is een samenwerkingsproject met de lokale dienstencentra van Zorgbedrijf Rivierenland en filmclub Mecina.
Buurtbewoners van de wijken rond de lokale dienstencentra Den Abeel, De Schijf en Den Deigem brachten tal van foto’s en filmpjes binnen. Filmclub Mecina heeft inspanningen gedaan om eventueel beschadigde foto’s of video’s te verbeteren. Al die beelden van vroeger en nu werden in een expo gegoten. ‘Mechelen in de ban van erfgoed’ loopt van 5 oktober tot en met 29 november en is gratis te bezoeken in de drie LDC’s.
Schepen van Cultuur en Sociale Cohesie Björn Siffer mocht de tentoonstelling vanmiddag openen. Hij spreekt van een geslaagd initiatief. “Dit soort projecten draagt bij tot de sociale cohesie in buurten. Foto’s kijken verbindt mensen. Ik verwacht dan ook dat de oude beelden heel wat zullen losmaken bij de bezoekers en dat er interessante gesprekken uit zullen ontstaan. Bovendien is dit een zeer laagdrempelig project: iedereen kan eraan meewerken of komen kijken.”
Van gebouwen tot klasfoto’s
Van de wijk rond lokaal dienstencentrum Den Abeel zijn er bijvoorbeeld filmpjes van Global Fiësta of de rommelmarkt. Er zijn ook foto’s van enkele belangrijke gebouwen of plaatsen, zoals het zwembad, de jongensschool in de Acaciastraat, de Huyghebaert-fabriek, de Colomabrug of woningen die typerend zijn voor de wijk, het Vrijbroekpark, de basisschool Sint-Jozef-Coloma of bepaalde cafés.
Buurtbewoners van De Schijf brengen onder meer de opbouw van de wijk Oud Oefenplein rond de jaren 50 in beeld, alsook de bouw van de kerk Heilig Kruis. Er zijn ook klasfoto’s van de jaren 1940 tot 80 van de jongensschool Don Bosco, diverse stoeten en optochten of beeldmateriaal van KV Mechelen. Er is door Mecina zelfs een film gemaakt over de periode vanaf 1936 waarin getroffen gezinnen van de Spaanse burgeroorlog naar het buitenland emigreerden. Heel wat Baskische kinderen werden toen opgevangen in Mechelen.
De buurtbewoners van lokaal dienstencentrum Den Deigem brachten verschillende filmpjes binnen, waaronder ook een film over de straatfeesten in de buurt ‘Den Eik’ van rond 1975. De foto’s tonen begrafenisstoeten, oude winkels of groepsfoto’s van bewoners in de De Langhestraat rond 1920. Eén van de buurtbewoners maakte zelf een compilatie waarin de geschiedenis van de Dijle op de ‘Heihoek’ mooi in beeld komt, van de Lamot over de Haverwerf tot de Zoutwerf.