Nieuws
screenshot webcam slechtvalk

woensdag 24 april 2019 18:04 - Mechelen

Volg live nestje slechtvalken in Sint-Romboutstoren

Misschien heb je ze al zien rondvliegen of voorbij zien zoeven of heb je hun gezang al gehoord. De Mechelse slechtvalken hebben zich weer gesetteld op de Sint-Romboutstoren en zijn opnieuw te volgen via een livestream. Ondertussen werden zelfs al twee jongen geboren.

Het nest van het koppel slechtvalken bevindt zich aan de westkant van de Sint-Romboutstoren en bevat drie eieren. “Het voorbije paasweekend werden al twee van de drie jongen geboren”, weet schepen van Milieu Marina De Bie (Groen). “Dat is fijn om te zien, want in de jaren 60 van de vorige eeuw was de slechtvalk in onze regio bijna uitgestorven ten gevolge van het gebruik van insecticide in het leefmilieu. De aanwezigheid van een stel slechtvalken in Mechelen de voorbije jaren is een teken van herstel van de populatie.”

Live te volgen
Het is niet voor het eerst dit jaar dat de bewegingen van de slechtvalken op de Sint-Romboutstoren live te volgen zijn via een livestream.


In het verleden lokte dat al heel wat kijklustigen. Op die manier konden de Mechelaars ook nu de geboorte van de twee jongen live volgen. Nu is het wachten op het uitkomen van het laatste kuiken en het uitvliegen van de jonge vogels na een zestal weken. Na 2 à 3 maanden zijn de vogels volwassen en verlaten ze het leefgebied van hun ouders.

Op maandag 13 mei om 19u15 worden de jongen geringd. Een ringer zal via een touw de toren afdalen en de jongen heel voorzicht benaderen. De afdaling is door iedereen te volgen vanop de Schoenmarkt.

Op 8, 11 en 25 mei organiseert Natuurpunt in samenwerking met Visit Mechelen ook drie vogelspotmomenten, waarbij geïnteresseerden met telescopen vanaf de Schoenmarkt het nest kunnen bewonderen en daarbij ook uitleg krijgen van een vogelkenner.

De slechtvalk is een beschermde diersoort in België. Ze kunnen tot wel 20 jaar oud worden. Ze zijn verzot op lekkere stadsduiven en in duikvlucht kunnen ze tot wel 380 km/uur vliegen. “Slechtvalken broeden van nature hoog op een rotswand. Als alternatief in de stad broeden ze op hoge gebouwen. Onze Sint-Romboutstoren is dus een erg geschikte broedplaats voor deze dieren. De slechtvalk is een echte ambassadeur van de biodiversiteit in de stad”, besluit schepen De Bie fier.

Foto: Stad MechelenKlik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar