Het is een keuken die oude technieken als roken en pekelen combineert met lekker ouderwetse ingrediënten zoals vergeten groenten, zuurdesem, karnemelk en specerijen. Een bron van inspiratie voor een hedendaagse keuken dus! De stad start met een campagne die Mechelen op de kaart moet zetten als gastronomische topstad die Bourgondisch genieten ademt.
“Sinds de opening van Museum Hof van Busleyden kleurt Mechelen Bourgondisch op cultureel vlak. Toerisme Mechelen ontwierp materiaal om Bourgondische wandelingen te organiseren, maar productontwikkeling op vlak van culinair genieten ontbreekt nog in het aanbod”, begint schepen van Toerisme Björn Siffer. “Nochtans scoort Mechelen bij toeristen op vlak van lekker eten en drinken, gastronomische restaurants of verfijnd tafelen en voor het aanwezige erfgoed, zo bleek uit het kunststedenonderzoek van vorig jaar. We willen daar dus de komende tijd sterk op inzetten.”
Bovendien zet Toerisme Vlaanderen hoog in op de promotie van Vlaanderen als culinaire regio met o.a. het project ‘Aan tafel met Vlaamse Meesters’ en ‘Jong Keukengeweld’.
Workshop Bourgondisch koken
Horeca Vorming Vlaanderen, Toerisme Mechelen en de Mechelse horeca organiseren vandaag een workshop Bourgondisch koken. Sterrenchef Ken Verschueren van restaurant Tinèlle, dat binnenkort opent in Het Predikheren, is alvast fan van het concept Bourgondisch koken. Tijdens de workshop van vandaag bereidt hij een tiental Bourgondische tapas, waarbij hij vertrekt van typische 16e-eeuwse smaken die hij voorziet van een moderne twist. De deelnemers, zo’n 15 in totaal, krijgen de recepten mee naar huis.
Daarnaast toont foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh hoe vondsten van 500 jaar oude etensresten ons hedendaags smaakpalet beïnvloeden en vertelt foodhistoricus Jakob Snellings je meer over eten en koken tijdens de Bourgondische periode. “Een maaltijd is eens zo lekker als die begeleid wordt door een verhaal, waardoor de culinaire belevenis een extra dimensie krijgt”, aldus schepen van Toerisme Björn Siffer.
Evenement Mechelen Culinair
Een aantal van de deelnemers aan de workshop vandaag zijn koks van restaurants uit de Mechelse regio die op 25 en 26 mei ook vertegenwoordigd zullen zijn tijdens Mechelen Culinair. Dit gastronomisch evenement kende vorig jaar een succesvolle eerste editie en vindt dit jaar plaats op het binnenplein van het stadhuis. De organisatoren trekken voor deze editie de Bourgondische kaart en hadden de deelnemende chefs aangeraden om deze workshop te volgen. Hier kunnen ze inspiratie en kunde opdoen die ze eind mei in de praktijk kunnen zetten om het publiek een aantal Bourgondische gerechten voor te schotelen.
Campagne Bourgondisch culinair Mechelen
Wat op gang werd getrapt met de workshop Bourgondisch Koken en het event Mechelen Culinair zou zijn beslag moeten krijgen in een collectieve promotiecampagne van alle Mechelse horecazaken die Bourgondische gerechten serveren. Een zogenaamde sneukeltoer gidst bezoekers langs een aantal geselecteerde zaken, waar ze kunnen genieten van een Bourgondisch hapje en eventueel een drankje. De aftrap is voor het najaar. Momenteel lopen er gesprekken om de campagne te kunnen linken aan Jong Keukengeweld, een initiatief van Toerisme Vlaanderen waarbij jonge mensen voor een voordelige prijs kunnen tafelen bij een sterrenchef. In 2019 willen we voor het eerst Mechelse kandidaten ronselen voor Jong Keukengeweld.
“Onlangs was er nog het Worldchefs-congres in Lamot. Overigens is het uitkijken naar de herinrichting van het Hof van Cortenbach, aangekocht door Stassart 11, en de opening van toprestaurant Tinèlle in Het Predikheren. Met al deze inspanningen willen we Mechelen op de kaart zetten als gastronomische topstad die Bourgondisch genieten ademt”, aldus schepen van Toerisme Björn Siffer. “Hiermee smeren we ook al onze kuiten voor het grote culinaire event ‘Vlaanderen lekker aan elke tafel en elke toog’ dat Toerisme Vlaanderen in 2020 voorziet en waar ook Mechelen aan zal deelnemen.”
Foto: Sttad Mechelen