ANPR-data zijn goud waard
Steden en gemeenten investeren de laatste jaren fors in ANPR-camera’s voor verkeershandhaving en politieonderzoek. Tot op heden worden de camera’s vooral gebruikt om trajectcontroles, inhaalverboden en autoluwe zones te monitoren. De gegevens die deze camera’s verzamelen, zijn echter ook op andere domeinen goud waard. Denk aan het aansturen van slimme verkeerslichten, omleidingen bij evenementen en parkeerbegeleiding faciliteren. Ook in economisch onderzoek en onderzoek naar CO2-uitstoot kunnen we veel leren van ANPR-data. Tot op heden worden deze camera’s nog niet ‘slim’ ingezet. Daar willen lokale besturen verandering in brengen.
“Op het vlak van ANPR-data is er momenteel veel in beweging. De Federale Politie rolt een nationale backoffice uit voor ANPR-gegevens, waarin de ANPR-initiatieven op regionaal, provinciaal en lokaal niveau geïntegreerd worden. Informatie Vlaanderen onderzoekt intussen hoe die geïntegreerde gegevens ontsloten kunnen worden met respect voor de privacy.” aldus Pieter Dresselaers, projectleider van IGEMO. “Daarom is het erg belangrijk dat steden en gemeenten mee vooruit denken in deze technologische ontwikkelingen en hun zeg kunnen hebben.”
Op 15 februari 2019 zaten zes steden en gemeenten (Puurs-Sint-Amands, Willebroek, Sint-Katelijne-Waver, Duffel, Lier en Heist-op-den-Berg) uit regio Rivierenland samen rond de tafel in Puurs voor de eerste workshop rond ANPR-toepassingen. Het ultieme doel van de workshop was om de gemeentelijke datanoden te inventariseren. In een latere fase worden concrete ANPR-toepassingen, in functie van deze noden, onderzocht. Stad Mechelen doet niet mee met dit project, maar zit in een groep waarin de Vlaamse centrumsteden vertegenwoordigd zijn.
Mobiliteitsmanagement met ANPR
De workshop is onderdeel van het project ‘Mobiliteitsmanagement met ANPR’ dat loopt van november 2018 tot november 2019. Het project wordt gesteund door het Agentschap Innoveren & Ondernemen en kadert in het City of Things-programma. Meer info over het project vind je op www.igemo.be/ANPR