Nieuws
Wereldlichtjesdag

woensdag 5 december 2018 15:25 - Mechelen

Mechelen herdenkt overleden kinderen tijdens “Wereldlichtjesdag”

Op zondag 9 december is het Wereldlichtjesdag. Dan worden er wereldwijd lichtjes aangestoken om alle overleden kinderen te gedenken. Op de stedelijke begraafplaats aan de Ziekebeemdenstraat wordt er die avond een serene lichtstoet georganiseerd.

Elke tweede zondag van december staat in het teken van Wereldlichtjesdag. Op deze dag steken mensen over heel de wereld om klokslag 19 uur, kaarsjes aan ter nagedachtenis van overleden kinderen. Op diverse locaties zijn er herdenkingsbijeenkomsten, zo ook in Mechelen.

Verlicht parcours
Vanaf 18.45 uur wordt er verzameld in de aula van de Stedelijke Begraafplaats. Elke deelnemer krijgt een unieke lichtgevende ballon om de levenslichtjes van alle overleden kinderen ter wereld te herdenken. Zelf een lichtje of kaarsjes meebrengen, mag zeker ook. Om 19 uur start de wandeling langs een verlicht parcours dat de binnengrenzen van de begraafplaats volgt.

“Vorig jaar voerde de Stedelijke Begraafplaats enkele kindvriendelijke ingrepen uit. Zo werden er kinderhoekjes ingericht, kwam er een betere aanduiding voor de foetusweide en hebben we een rouwplek voor gezinnen geopend. Wereldlichtjesdag is een initiatief dat in dezelfde lijn ligt. Symbolisch willen we zo alle overleden kinderen, groot en klein, met een warm licht omringen en alle mensen die ooit een kind hebben moeten afgeven, een hart onder de riem steken”, zegt schepen van Burgerzaken Marc Hendrickx (N-VA).

Na de wandeling krijgen alle aanwezigen een (warm) drankje aan in de aula en is er gelegenheid om na te praten. Stadsmedewerkster Fabienne Cornière zorgt met enkele muzikanten voor de muzikale omkadering. Het einde van dit herdenkingsmoment is voorzien rond 21 uur.

De serene lichtstoet is een gezamenlijk initiatief van de dienst Begraafplaatsen, Mechelen Kinderstad, het Huis van het Kind, met de steun van zelfhulpgroep OVOK (Ouders Van een Overleden Kind).

Praktisch
• 18.45 uur: samenkomst aan de stedelijke aula
• 19 uur: start serene nocturne op de centrale begraafplaats
• Na de wandeling: napraten bij een (warm) drankje
• 21 uur: einde
• Parcours is via kasseiwegen en graspaden (afhankelijk van het weer minder goed begaanbaar met kinderwagens of rolstoelen)

Foto: Facebook Tamara De KeyserKlik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar