Nieuws

maandag 19 november 2018 16:55 - Mechelen

George van Raemdonck geëerd in WZC Hof van Egmont

Voorzitter Koen Anciaux bezocht de spotprenten tentoonstelling van cartoonist George van Raemdonck in het woonzorgcentrum Hof Van Egmont.

Dit deed hij samen met de kleindochter van de bekende cartoonist, Cathy Collet en haar echtgenoot Ludo Van Bauwel. Iedereen is welkom om de tentoonstelling te bezoeken en kennis te maken met de werken van de eerste Vlaamse spotprenttekenaar.

De illustraties zijn gemaakt tijdens en over de Eerste Wereldoorlog. Men krijgt een beeld van de gruwelijke oorlog en de barre omstandigheden waarin men moest zien te overleven.

George Van Raemdonck was een Belgisch striptekenaar, cartoonist, boekillustrator, boekbandontwerper en kunstschilder die in Nederland werkzaam was. Vanwege de Eerste Wereldoorlog vluchtte Van Raemdonck op 9 oktober 1914 met vrouw en kind naar Nederland. Daar begon hij politieke prenten te tekenen voor De Amsterdammer (nu: De Groene Amsterdammer). ‘De nijvere Bertha’ is zijn eerste spotprent. Deze verwijst naar de Dikke Bertha, een Duitse kanon. Op enkele dagen tijd werden alle forten rond Luik door de Duitsers opgerold dankzij de Dikke Bertha’s. (zie in bijlage levensloop)

Van Raemdonck was de eerste Vlaamse cartoonist, maar bekender in Nederland dan in België. Hij was afkomstig uit Boechout. Daar is hij geboren, getogen en uiteindelijk overleden op 77-jarige leeftijd in 1966.

“We geven deze tentoonstelling graag plaats in ons zorgcentrum, omdat het mogelijk ook herinneringen oproept bij onze bewoners”, zegt schepen Koen Anciaux, voorzitter van het Zorgbedrijf Rivierenland. “Ik waardeer spotprenten en satire enorm, omdat het een creatieve manier is om ideeën te uiten en dat past binnen onze democratische samenleving. Daar moeten we als maatschappij voor openstaan”, vervolgt hij.

De tentoonstelling is nog te bezoeken tot eind november, tijdens openingsuren van het woonzorgcentrum Hof van Egmont, iedereen is welkom.Klik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar