Nieuws
Raadzaal stadhuis Mechelen

dinsdag 23 oktober 2018 21:17 - Mechelen

[AUDIO] Stadslijst gaat alleen verder zonder coalitiepartners

CD&V betreurt het dat de Stadslijst heeft besloten om alleen Mechelen te besturen, voor het eerst zonder coalitiepartner. Op die manier komt een meerderheid aan de macht waar minder dan de helft van de Mechelaars (47,9%) effectief voor gestemd heeft.

Beluister audiofragmenten onderaan het artikel

“Wij hadden gehoopt om het positieve beleid van de voorbije jaren verder te voeren. Dat beleid was het resultaat van een goede samenwerking, waarbij iedere partner water bij de wijn deed. Dat beleid sloeg aan en zorgde voor het nodige draagvlak bij alle Mechelaars. Dat liet ons ook toe om het verbindende verhaal van de voorbije zes jaar verder te blijven brengen”, stelt schepen Stefaan Deleus.

Lijsttrekker Wim Soons vult aan: “We hebben een aantal positieve gesprekken gevoerd, en op heel wat vlakken sloten onze programma’s heel goed bij elkaar aan. Op andere vlakken zijn we erg geschrokken van de zaken die ze op tafel legden en vooral hoe ze deze aan de Mechelaar wil opdringen.
Zo wil de Stadslijst net als wij sterk investeren in fietsbeleid. Tot onze verbazing wil de Stadslijst ook een sterk anti-wagen beleid voeren zonder onmiddellijke alternatieven te bieden: concreet willen ze heel wat parkeerplaatsen schrappen, denk maar aan Adegemstraat, Liersesteenweg en Hombeeksesteenweg, zonder tegelijkertijd alternatieven te bieden. Men wil de bewonerskaart betalend maken, betalend parkeren uitbreiden naar de wijken, alle parkeerprijzen optrekken en wagenbezit sterk ontmoedigen, en op vele plaatsen straten ‘knippen’ zonder overleg in de buurt. Allemaal zaken die tijdens de campagne niet aan bod kwamen.”

Wij hebben als CD&V flankerende maatregelen op tafel gelegd rond buurtparkings en autodeelsystemen omdat we ervan overtuigd zijn dat de stad wel degelijk voor al haar bewoners moet zorgen, ook voor degenen die de wagen nodig hebben voor hun werk, om familie te bezoeken of omdat ze fysiek niet anders kunnen. Ook voor de Mechelse handelaars vinden we deze plannen erg bedreigend. De Stadslijst had hier evenwel weinig oren naar.”

CD&V-voorzitter Thomas Sterckx: “We hopen dan ook dat de Stadslijst haar plannen zo snel mogelijk in alle transparantie aan de Mechelaar voorlegt, en niet ‘pas na de verkiezingen van mei ’19, zoals Bart Somers en Kristof Calvo tijdens de onderhandelingen vele malen heeft gesteld. Dit soort ingrijpende maatregelen vragen immers overleg en draagvlak.

Raadslid Hamid Riffi besluit: “We willen nu de komende jaren vanuit CD&V Mechelen op een constructieve en positieve manier oppositie voeren met onze sterk vernieuwde en gemotiveerde ploeg die we vandaag hebben, maar luid en duidelijk op het moment dat men bij de Stadslijst alle redelijkheid verliest en geen rekening houdt met de 52% van de Mechelaars die niet voor hen hebben gestemd.”

Audioreactie Wim Soons (CD&V Mechelen)

Audioreactie Burgemeester Bart Somers (Stadslijst)

foto: Jan Smets flickr.com/photos/16283292@N00/Klik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar