Een jaar geleden, op dinsdag 12 september 2017, gaf opleidingscoördinator Ilse Weijten van CVO Provincie Antwerpen de aftrap voor het traject ‘stadgids, finaliteit Mechelen’. Drieëndertig studenten begonnen aan een boeiend jaar waarin alle facetten van Mechelen aan bod kwamen.
“Een goede gids beschikt niet alleen over degelijke kennis over de geschiedenis van onze Kunststad en haar bezienswaardigheden, maar weet ook zijn of haar publiek te entertainen, speelt in op verschillende groepen en situaties”, zegt schepen van Cultuur en Toerisme Björn Siffer. “Gidsen zijn belangrijke ambassadeurs die ook de warme, gastvrije sfeer van Mechelen uitdragen.”
Straf parcours als opleiding
Een stadsgids moet van alle markten thuis zijn, hij/zij kan immers bevraagd worden over verschillende aspecten van de bestemming. Het curriculum voor de studenten was dan ook heel uiteenlopend. Niet allen de hele (kunst-) geschiedenis van Mechelen kwam aan bod. Naast gotiek, renaissance en barok tot moderne kunst moesten de cursisten ook geologie, funerair erfgoed, het Mechels dialect tot en met de geschiedenis van het Aartsbisdom onder de knie krijgen.
Daarnaast was er in de cursus heel wat aandacht voor didactiek, gidsen vanuit emoties en storytelling waarmee de gids zijn/haar groep telkens opnieuw weet in te pakken.
De studenten bezochten als groep uiteraard alle Mechelse bezienswaardigheden: het kerkelijk patrimonium, de brouwerij en de verschillende musea.
“Het Mechelse aanbod is enorm, divers en kwalitatief”, zegt Björn Siffer. “Een goeie gids brengt dit nog meer tot leven, legt ziel in het verhaal en betrekt het doelpubliek. Een publiek wil immers niet meer ‘zwijgen en luisteren’, het publiek wil een totaalbeleving.”
Theorie én praktijk
Tijdens het eerste jaar van de opleiding aan CVO Provincie Antwerpen kwam dus ook de praktijk van het gidsen aan bod.
Na dit basisjaar biedt het CVO meerdere specialisaties. Zo was ‘Stadsgids Mechelen’ een éénjarige vervolgopleiding waarbij zowel de stad als de omgeving verkend werden, tot en met een bezoek aan het voetbalstadion. De geschiedenis van de stad, de bekende Mechelaars en beroemde bezoekers, de huidige en vernieuwde stad… kwamen allemaal aan bod.
“Geen enkele gids is ooit volleerd”, zegt Björn Siffer “Want een goede gids zoekt altijd naar nieuwe weetjes of naar originele manieren om een stad voor te stellen. Een goede gids vindt zichzelf steeds opnieuw uit, zeker in een stad als Mechelen die zelf blijvend evolueert!”
De gidsen die de microbe stevig te pakken hebben, kunnen nog ‘verder’ studeren, een eerste logische vervolgopleiding voor ‘Stadsgids Mechelen’ is de bestemmingsmodule Regiogids Scheldeland-Oost. CVO Provincie Antwerpen zet ook in op nascholing met vakken als Heraldiek, Vlaamse Meesters en storytelling.
“Samen met de Gidsenbond Mechelen zijn we verheugd om 23 afgestudeerde gidsen voor Mechelen te mogen verwelkomen. Het zijn stuk voor stuk nieuwe ambassadeurs voor onze stad, een titel die ze met fierheid mogen waarmaken!”, zegt Björn Siffer.
Wanneer het CVO Provincie Antwerpen een nieuwe opleiding organiseert is voorlopig onbekend. Meestal worden de specialiteiten om de twee tot maximum vijf jaar georganiseerd, afhankelijk van de vraag die leeft bij de toeristische diensten en andere actoren.
Meertaligheid
Van gidsen verwacht men dat zij minstens één vreemde taal beheersen. Het toeristisch cliënteel bestaat dan ook voor een aanzienlijk deel uit anderstaligen.
Het CVO Provincie Antwerpen biedt taalcursussen voor gidsen aan in het Frans, Engels, Spaans en Duits. Bij de nieuwe lichting gidsen werd de taalvaardigheid versterkt: 5 afgestudeerde gidsen hebben als tweede taal Frans, 15 Engels en 3 Duits.
Over de gidsenbond Mechelen
De Koninklijke Gidsenbond Mechelen vzw (KGBM) is een vereniging van erkende toeristische gidsen, die in verschillende talen bezoekersgroepen rondleiden in de historische stad, de monumenten, kerken, musea en tentoonstellingen. Bij overeenkomst, bekrachtigd door het Stadsbestuur van Mechelen, werkt KGBM nauw samen met de stedelijke Dienst voor Toerisme, die alle groepsaanvragen boekt. De vereniging organiseert voor haar gidsen en leden geregeld lezingen, bijscholingen, en bezoeken in verband met geschiedenis, architectuur, kunst en patrimonium. Benevens een driemaandelijks tijdschrift ‘Klapgat-Echo’, publiceert of sponsort KGBM ook cultuurhistorische studies en teksten. De KGBM telt momenteel 150 leden.
foto: © Joris Casaer