In het nieuwe seizoen betrekt het Cultuurcentrum Mechelen nog meer doelpubliek in haar programmatie, lanceert het PODVIS-festival voor gezinnen met kinderen en jongeren, zet, viert en blikt vooruit naar de mogelijkheden die Het Predikheren zal bieden.
“Ons cultuuraanbod piekte afgelopen seizoen met 241 activiteiten, dat zijn er 19 meer dan het jaar voordien”, zegt schepen van Cultuur Björn Siffer. “Samen met de vele Mechelse kunstenhuizen en culturele organisaties vormt ons Cultuurcentrum een vibrerend netwerk waarin veel aandacht is voor talentontwikkeling. Door samenwerking maken we niet alleen efficiënter gebruik van middelen en personeel, maar creëren we vooral culturele meerwaarde genereren en betrekken daardoor ook nieuwe doelgroepen.”
De nieuwe brochure zit opnieuw vol vernieuwende en verrassende producties, waarmee het Cultuurcentrum andermaal bewijst meer te zijn dan een boekingskantoor. Daarnaast slaagt het Cultuurcentrum er ook in enkele ronkende namen te programmeren.
Jools Holland
Dit internationaal icoon laat niet alleen alle groten der aarde op vlak van muziek aanschuiven in zijn TV-show, maar is zelf ook een begenadigd pianist en orkestleider. Hij brengt volgend seizoen in Mechelen R&B en Boogiewoogie.
Daarnaast passeren nog tal van andere bekende namen de revue zoals Luka Bloom, Bart Moeyaert, Tom Van Dyck, Dimitri Leue, Bruno Vanden Broecke, stan, DE KOE , Otto-Jan Ham, Michael Van Peel, … En biet in het minst Jan De Wilde en Johan Verminnen die beiden een jubileum te vieren hebben.
Daarnaast komen ook heel wat Mechelaars voor in het aanbod: Dré Pallemaerts, Thomas Smith, Klaas Delrue, Günther Neefs, Matthias Van de Brul, Fien Leysen… én het circustalent Simon Bruyninckx met zijn internationaal gelauwerd gezelschap Collectif Malunés. “Naast een schans voor talentontwikkeling blijft ons Cultuurcentrum dus ook een plaats waar Mechels talent met enige staat van dienst graag terugkomt”, zegt Björn Siffer.
PODVIS-festival
PODVIS is een nieuw festival voor visuele podiumkunsten waarin topvoorstellingen van vier partners worden gepresenteerd. Die partners zijn Cultuurcentrum Mechelen, Beeldsmederij De Maan, FroeFroe (Antwerpen) en Ultima Thule (Gent). Daarnaast is er tijdens het festival ook nog plaats voor een première, producties van over de taalgrens, internationale voorstellingen, een tentoonstelling, een beeldend concert… “Kinderen, jongeren en volwassenen zullen hier zeker hun gading vinden. Met dit festival tonen we aan dat het Cultuurcentrum ook buiten de stadsgrenzen de kaart van de samenwerking trekt”, zegt Björn Siffer.
Maar ook elders gaat het Cultuurcentrum buitenstedelijke allianties aan. Zo brengt het Cultuurcentrum in mei, samen met CC Zwaneberg (Heist-op-den-berg), CC de Mol (Lier) en de gemeente Sint Katelijne Waver de prachtige circusvoorstelling Forever Happily van Collectif Malunés.
Vrouwelijke verbeelding
Vorig seizoen zette het Cultuurcentrum de focus op fotografie met enkele gesmaakte en geprezen tentoonstellingen. “Een succes, want er kwamen 10644 bezoekers op af”, zegt Björn Siffer. “Volgend seizoen zetten we opvallend veel creaties van vrouwelijke kunstenaars in de spotlights tijdens onze tentoonstellingen.”
Hadassah Emmerich is bijvoorbeeld één van de belangrijkste vrouwelijke Nederlandse grafische kunstenaars. Haar werk is onder andere in het Bonnefantenmuseum te zien. Ze heeft in Londen aan het befaamde Goldsmiths College gestudeerd, waar grote namen als Damien Hirst en Steve McQueen afstudeerden. Ze selecteert materiaal uit vintage fotografieboeken, advertenties, kunstboeken… Via fotomontage maakt ze nieuwe composities waardoor er een interessante dialoog ontstaat tussen het figuratieve en het abstracte.
De expo Returning the Gaze van Karin Hanssen is een samenwerking tussen het Cultuurcentrum en het Gemeentemuseum Helmond, waarmee het Cultuurcentrum drie jaar geleden de succesvolle expo Mixed Emotions heeft opgezet (tijdens het jaarthema Hollandse Maatjes). Door deze samenwerking kan de Belgische kunstenares Karin Hanssen voor het eerst in Nederland tentoonstellen, nadat haar werk eerder al in o.a. Frankrijk, Engeland en Duitsland te zien was.
Evolutie naar Gemeenschapscentrum
Afgelopen seizoen werd de denktank Ansjovis geïnstalleerd en die geëngageerde groep jongeren organiseerde, na een prospectieronde in de sector en een begeleidingstraject door onze programmatoren, enkele maanden geleden een eerste eigen culturele avond. Hoe langer hoe meer zullen zij hun stempel drukken op de programmatie.
“Ons Mechelse publiek heeft meer en meer een vinger in de pap op het vlak van programmatie”, zegt Björn Siffer. “Ook de recent opgerichte werkgroep Mechelen Hiphopstad zal inbreken in de programmatie, dit najaar nog. Met deze acties wil ik een publiek aan ons cultuurhuis binden dat voorheen de weg niet vond. Daarnaast is het ook mijn wens om het Cultuurcentrum meer en meer om te vormen tot gemeenschapscentrum. Verschillende doelgroepen moeten zich kunnen herkennen in het aanbod, het Cultuurcentrum is ook hun thuishaven.”
20 jaar hiphop in Mechelen
Urban art leeft in Mechelen en dat krijgen we ook te zien in het Cultuurcentrum. Zo staat november bijvoorbeeld in het teken van twintig jaar Mechelse Hip Hop. Dit vieren we met een unieke tentoonstelling, concerten, films en performances. “Urban is prominent aanwezig in onze werking: de maand november van 2018 staat in het teken van hiphop met het evenement Mechelen Hiphopstad 2018”, zegt Björn Siffer. “We vieren ons rijke hiphopverleden met allerhande performances, films, workshops in H30, concerten en een tentoonstelling in de gang van het CC.”
Het Cultuurcentrum en haar artistieke werkplaats voor jongeren H30 programmeert ook hiphop tijdens ARTstage op het Cultuurplein, Rappers vs Dichters en tijdens de ondertussen nationaal beroemde Battle of Honour zal andermaal de internationale breakdancetop naar Mechelen afzakken voor een spetterende showcase.
Voorsmaakje van Het Predikheren
In de zomer van 2019 krijgt Mechelen er een fantastische locatie bij: Het Predikheren. “Dé nieuwe culturele hotspot op de Tinelsite”, zegt Björn Siffer. “Want vergis u niet: de bibliotheek en het CCM zijn één geheel en in Het Predikheren zullen samen met de bibliotheekfunctie ook tal van culturele activiteiten plaatsvinden. Daarom trappen we symbolisch het nieuwe cultuurseizoen af met drie weekends Open Predikheren.”
Het Predikheren zet dan tijdelijk de deuren open voor publiek. Je kan dan het prachtige gebouw ontdekken aan de hand van de vele verhalen en de rijke historiek van het voormalige klooster. Je krijgt er ook een voorafspiegeling van wat de site kan en wil zijn: een dynamische culturele hotspot in de stad, een plek waar iedereen welkom is.
– Het eerste weekend (8 & 9/9) ligt de focus op ‘Het Predikheren’ als monument en unieke locatie.
– Tijdens het tweede weekend (15 & 16/9) ligt de nadruk op Het Predikheren als culturele trekpleister
– Het derde weekend (22 & 23/9) staat in het teken van literatuur.
Maar ook doorhéén het cultuurseizoen ontmoeten de werkingen van het CCM en de bib elkaar. “Zo staat Spinvis niet alleen in de Schouwburg, maar brengt hij in januari ook een exclusief concert voor beperkt publiek in de leeszaal van de oude bib, gaat ook Winterslaap op bezoek in de bib en organiseren we opnieuw het Groot Dictee.” besluit Björn Siffer.