Nieuws
oude hoeve Hombeek

donderdag 5 april 2018 21:58 - Mechelen

Hoeve dorpshart Hombeek wordt huiskamerrestaurant

De 19de-eeuwse hoeve aan de Sint-Martinusstraat in Hombeek krijgt een nieuwe bestemming. Hombekenaars Klaas Van Opstal en Hilde Lemmens zullen de hoeve vanaf 2020 omvormen tot woning, polyvalente publieksruimte en huiskamerrestaurant.

Op 3 juni aanstaande wil het ondernemerskoppel zijn plannen met de hoeve tonen aan het publiek tijdens de feestelijke opening van het nieuwe dorpsplein en nieuwe dorpshuis.

In de hoeve wil Van Opstal zijn tuinaannemingsbedrijf Hof van ’t Laar onderbrengen. Een deel van de hoeve wordt geprivatiseerd als woning. De grote schuur wordt ingericht als publieke ruimte. “We willen ze verhuren als kleinschalige feestzaal met een capaciteit tot 40 personen en als huiskamerrestaurant, uitbreidbaar naar de binnenkoer. Voor één van de twee bijhuisjes zoeken we een uitbating met lokale producten. Als tuinaannemer zal ik zeker veel belang hechten het groene karakter van het hele perceel”, zegt Klaas Van Opstal.

Lokale producten
Voor Hombekenaars Bart Somers en schepen Stefaan Deleus is de aankoopintentie door Hof van ’t Laar de kers op de taart van de vernieuwing van dorp Hombeek dat zijn voltooiing nadert. “Met de nieuwe bestemming van de hoeve staat of valt de charme van ons nieuwe dorpshart. Zoals het is uitgewerkt is dit een project op maat van Hombeek en sluit het perfect aan bij onze initiële plannen om hier een horecabestemming met couleur locale in te herbergen.”

Voor de zomer moet de verkoop rond zijn en kan de restauratie starten. Schepen van Economie Katleen Den Roover: “De hoeve is geen beschermd gebouw, maar staat wel op de inventaris bouwkundig erfgoed. Dat houdt beperkingen naar reconversie in. Maar onze gezamenlijke ambitie is om, na twee jaar restauratie, in 2020 in exploitatie te gaan. Tot 1917 deed de hoeve nog dienst als herberg ’t Oudt School. Met de nieuwe horecafunctie ruim honderd jaar later is de cirkel rond.” Voor hun eigentijds hoeveproject kiezen de overnemers overigens opnieuw voor de naam ’t Oudt School.

foto: stad MechelenKlik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar