Nieuws
t-ass-opening

zondag 1 april 2018 19:56 - Mechelen

Eetcafé t’ASS in Huizeke Tivolipark

Van het Huizeke in Tivoli een echt pannenkoekenhuisje maken, stond al enige tijd op het verlanglijstje van de stad. In vzw jec-De Krone vond de stad de ideale partner om dit eindelijk te realiseren. Naast de steun vanuit de stad, wordt het project van vzw jec-De Krone op haar beurt gesteund door Participatiefonds Trividend van de provincie Antwerpen.

Het Tivolipark is er de laatste jaren alleen maar mooier op geworden: het Kadodder- en Spotterpad, de hondenweide, de samentuin van Velt, … en natuurlijk de nieuwe speeltuin als recentste toevoeging in het park. Ook het educatief aanbod blijft uitbreiden en vernieuwen. Dit vertaalt zich in een duidelijke stijging van het aantal bezoekers in het park. Het enige dat nog ontbrak was een ‘pannenkoekenhuisje’ in het hart van het park, vlakbij de belangrijkste speelzones. Vanaf vandaag is ook deze hiaat helemaal weggewerkt.

t’ASS
‘Het Huizeke’ deed vroeger dienst als bureelruimte voor de stedelijke dienst Milieueducatie. In 2014 verhuisde deze dienst naar de voormalige conciërgewoning aan het neerhof, waardoor het pand vrij kwam. De stad is onmiddellijk op zoek gegaan naar een concessionaris voor het pand, maar dit bleek minder evident dan verwacht. Met vzw jec – De Krone werd uiteindelijk toch een goede partner gevonden.

“Domein Tivoli blijft een van de charmantste domeinen van de stad”, vertelt burgemeester Bart Somers. “’t Huizeke doet me altijd wat denken aan Hans en Grietje. Het lijkt erop gebouwd om er zoete koek en ander lekkers te serveren. Voor de heks en haar kooi was in het hedendaags concept geen plaats meer.”

“Eetcafé t’ASS wordt zonder twijfel een grote meerwaarde voor het park”, vult schepen voor natuur- en groenontwikkeling Marina De Bie aan. “Elke Mechelaar heeft ondertussen wel een groen plekje in de onmiddellijke omgeving, maar het Tivolipark trekt ook volk van elders in de stad of van de gemeenten rond ons. Een eetcafé in de kern van het park zorgt ervoor dat mensen langer kunnen genieten van hun parkbezoek, omdat ze tussendoor iets kunnen drinken of een pannenkoek of ijsje kunnen eten. Zelfs lunchen kan in t’ASS.”

Extra arbeidsplaatsen in de sociale economie

Eetcafé t’ASS is bovendien niet alleen een meerwaarde voor de parkbezoekers. De naam is immers niet toevallig gekozen, t’ASS is ook een jobervaringscentrum voor jongeren met een autismespectrumstoornis (ASS). Met de uitbating door vzw De Krone krijgen jongeren met ASS in t’ASS de kans om werkervaring op te doen en hun vaardigheden voor de reguliere arbeidsmarkt bij te schaven.

“Vanuit sociale economie investeert de stad dan ook tot maximaal 25.000€ telkens in 2018 en 2019. Het is belangrijk te investeren in werkgelegenheid voor verschillende doelgroepen. Voor flink wat mensen is een eerste job in de sociale economie de doorstart naar de reguliere arbeidsmarkt. Het hebben van werk geeft hen veel voldoening en zelfvertrouwen”, stelt schepen van sociale economie Katleen Den Roover.

Noël Van den Broeck, afgevaardigd bestuurder vzw jec-De Krone, vult aan: “Vzw De Krone is een jobervaringscentrum voor personen met ASS. Zij baten brASSerie De Krone uit in het Fort te Duffel sedert mei 2013. Aanvullend daarop breiden zij nu uit naar t’ASS, een pannenkoekenhuisje in het Tivolipark te Mechelen, als vervolgtraject op de reeds aangeleerde vaardigheden in de brASSerie van jec-De Krone.”

Opknapbeurt
Om een nieuwe invulling van het pand mogelijk te maken, was uiteraard een grondige opknapbeurt noodzakelijk. Als eigenaar werden de structurele werken door de stad aangepakt. Zo werd onder andere het elektriciteitsnet in orde gebracht en uitgebreid, en werd er een nieuwe cv-ketel geïnstalleerd en een extra radiator geplaatst. De totale investering van de stad bedraagt zo’n 20 000 euro (excl. werkuren omdat veel werken in eigen beheer werden uitgevoerd).

“Het speelplein is een trekpleister van het park en trekt vele kinderen aan. Met de opening van het eetcafé wordt het er nu gezellig vertoeven voor jong en oud. Ouders en grootouders kunnen rustig genieten van een drankje en/of hapje, terwijl de kinderen zich kunnen uitleven op het vernieuwde speelplein. De stad voorziet ook nog een luiertafel in het openbaar toilet om het bezoek zo comfortabel mogelijk te maken”, aldus schepen van Vastgoedbeleid en Jeugd, Greet Geypen.

Participatiefonds Trividend Provincie Antwerpen

Voor de investeringskosten in dit project ontvangt vzw jec-De Krone als één van de eersten een renteloze lening van 30.000 euro uit het participatiefonds Trividend Provincie Antwerpen. Dat fonds is recent in het leven geroepen om kleine(re) investeringen in de sociale economie mogelijk te maken.

“De provincie Antwerpen focust bij haar sociale-economiebeleid op de doorstroming van doelgroepmedewerkers naar een job in het reguliere arbeidscircuit door hen een opleiding te geven en werkervaring te laten opdoen,” licht gedeputeerde voor Sociale Economie Peter Bellens toe. “Dat die aanpak werk, bewijst vzw jec-De Krone al enkele jaren in het Fort van Duffel, waar ze de brasserie uitbaat. Nu worden er ook in Mechelen ieder jaar 8 zogenaamde doorstroomplekken gecreëerd.”Klik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar