Wijk-werken vervangt het vroegere PWA-systeem, waarin personen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt kunnen bijklussen bij verschillende organisaties en privépersonen. Wijk-werken zet in grote lijnen dit werk voort. Het grootste verschil met PWA is dat wijk-werkers voorbereid worden om de stap richting arbeidsmarkt te maken. Concreet kunnen zij via verschillende klusjes ervaring opdoen en de juiste competenties bijschaven om uiteindelijk (al dan niet voltijds) aan de slag te gaan.
Activiteiten die wijk-werkers mogen uitvoeren, zijn klusjes die niet worden opgevangen in het reguliere arbeidscircuit. Enkele voorbeelden zijn kleine herstellings- en onderhoudswerken, klein tuinonderhoud, ondersteuning bij huishoudelijke taken, logistieke hulp bij verenigingen … Zo kan een wijk-werker bijvoorbeeld een gemachtigde opzichter aan de schoolpoort zijn, kleine snoei- en onderhoudswerken in de tuin uitvoeren, gezelschap voor ouderen verzorgen, huiswerkbegeleiding aan kinderen geven …
De 13 deelnemende gemeenten zijn Berlaar, Heist-op-den-Berg, Lier, Nijlen, Bonheiden, Duffel, Putte, Sint-Katelijne-Waver, Mechelen, Bornem, Puurs, Sint-Amands en Willebroek. IGEMO is de overkoepelende organisator. Als inwoner kan je terecht in alle dertien gemeenten tijdens de wekelijkse zitdag (te raadplegen via igemo.be/wijk-werken-rivierenland).
Wil je graag beroep doen op wijk-werken? Privépersonen, gemeenten, OCMW’s, onderwijsinstellingen, vzw’s of niet-commerciële verenigingen en land- en tuinbouwbedrijven kunnen zich aanmelden als gebruiker. Vragen kunnen gesteld worden via wijk-werken-rivierenland@igemo.be of via 015 28 50 53, het algemeen infonummer voor wijk-werken Rivierenland.
Met wijk-werken is de eerste stap gezet richting een duurzaam samenwerkingsverband op vlak van welzijn en arbeidsmarkt binnen regio Rivierenland. Wijk-werken is het schoolvoorbeeld van regionale samenwerking, zonder aandacht te verliezen voor het lokale niveau.
foto: Igemo