Gezins- en kindvriendelijkheid is een expliciet beleidsthema en loopt dan ook als een rode draad door het stedelijk beleid. Soms zijn er thema’s die niet evident zijn om een kindvriendelijke link naar te leggen zoals dat het geval is bij huwelijken of begrafenissen.
Toch wil Mechelen, haar inwoners de mogelijkheid geven om kinderen meer te betrekken tijdens belangrijke mijlpalen in het leven. “Zo riep de stad dit jaar een kinderakte in het leven, om kinderen een meer actieve rol te geven tijdens een huwelijksceremonie op het stadhuis. Ook werden er twee kinderhoekjes voorzien op de stedelijke begraafplaats aan de Ziekebeemdenstraat”, zegt schepen van Burgerzaken, Marc Hendrickx.
Bespreekbaar maken
Een rouwplek voor gezinnen is een logisch vervolg op de kind- en gezinsvriendelijke ingrepen die de stad reeds op de begraafplaats liet uitvoeren. Het idee is afkomstig van de stafmedewerkster van Mechelen Kinderstad.
“Kinderen hebben ook de behoefte hun verdriet een plek te geven of bespreekbaar te maken met hun naaste familie. Daarom werd in overleg met de Kinderraad en de stafmedewerkster van Mechelen Kinderstad een traject uitgewerkt om te kijken hoe de begraafplaats meer aandacht kan hebben, voor rouwen bij kinderen”, aldus schepen van Jeugd Greet Geypen.
De rouwplek voor gezinnen ligt vlakbij de foetusweide en het kinderperk. Plekken die gezinnen vaak bezoeken. Dit biedt de kans voor gezinnen om vlakbij, samen over hun verdriet te praten. Op de rouwplek staat een groot wit wolkobject op kinderhoogte, op de grond. Om de wolk heen werden kleine zitjes voorzien – ook in wolkenvorm – om op te zitten.
Gezamenlijk rouwmoment
“We trekken hiermee het thema door, dat we eerder ook al gebruikt hebben in het kindvriendelijke concept op de begraafplaats. De dood en rouwverwerking zijn voor kinderen zwaardere onderwerpen en vaak moeilijk bespreekbaar in het gezin. Deze plek moet een rustpunt zijn voor gezinnen die door een moeilijke periode gaan”, aldus Marc Hendrickx.
Om de kinderen een manier te geven hun verdriet te verwerken en een insteek te creëren om hierover te praten, is de voorkant van de wolk een krijtbord. Zo kunnen de kinderen, samen met hun naaste familie, tekenen en schrijven. Het tekenen kan leiden tot een gesprek of een gezamenlijk rouwmoment, voor het hele gezin. De regen vaagt de teksten en de tekeningen automatisch weg, zodat er op het bord weer nieuwe gezinsmomenten kunnen worden opgebouwd.
Het wolkobject en de zeven zitjes zijn gebouwd in stevig en duurzaam materiaal. De stad betaalde hiervoor € 26 440. De firma Rots Maatwerk – ook bekend van de Opsinjoor XXL op het Sint-Romboutskerkhof – stond in voor de uitvoering.
foto: stad Mechelen