Keuze voor groen
De periode net voor de zomervakantie is het ideale moment om een nieuw park te openen: de planten heb de tijd gehad om voldoende te groeien om intensief gebruik tijdens de vakantieperiode te doorstaan en iedereen kan er in die periode optimaal van genieten.
In de directe omgeving (500m in vogelvlucht) van het binnengebied in kwestie ligt met de aanwezigheid van het Vrijbroekpark uiteraard al een grote groenzone. Toch is de inrichting van dit parkje belangrijk voor de buurt. De oppervlakte is beperkt (ca. 1800 m²), maar toch zal het parkje heel wat functies combineren. Schepen De Bie (Groen) (Natuur- en Groenontwikkeling) legt uit: “Het Hovenierspark zal een verpozingsruimte worden voor de buurt. Zoals we reeds in het Caputsteenpark en Tivoli deden, krijgt het park immers een zone voor samentuinen. Dit gebeurt deels in bakken, deels in de volle grond. Daarnaast planten we ook zelf ‘eetbaar groen’ en fruithaag aan. Bovendien werd er ook een overdekte fietsenstalling voor 24 fietsen geplaatst, waardoor buurtbewoners hun fiets gemakkelijk en veilig kunnen stallen.”
De fietsberging moet momenteel nog voorzien worden van elektriciteit en een aangepast slot. Buurtbewoners krijgen nadien een brief om een plaatsje in de berging te kunnen huren.
Bewonersparticipatie
“De invulling is er gekomen na bevraging van de omwonenden. Via een bewonersvergadering en een stemming konden buurtbewoners hun wensen kenbaar maken en kiezen tussen twee scenario’s: een volledig groen binnengebied ofwel een deels groen binnengebied met buurtparking. Een overgrote meerderheid (49 op 51 buurtbewoners) koos er uiteindelijk voor om geen buurtparking te voorzien, maar voor een maximale vergroening te gaan. Dit gaf de stad de mogelijkheid om naast bovenstaande functies ook een ontmoetingsplek met picknickbank te voorzien”, zegt schepen van Wijk- en Dorpszaken Katleen Den Roover (N-VA).
Natuurspeelplaats
Bij de invulling van het park werd niet alleen aan de volwassen buurtbewoners gedacht. Ook de kinderen zullen er hun gading vinden. Ongeveer de helft van het park wordt immers als natuurspeelplaats ingericht. Zo is er een wilgendorp en een boomstammenparcours. Ook de aanwezige fruitstruiken zullen zeker populair zijn bij de jongsten. “Mechelen is een sterk groeiende stad die nieuwe – vaak jonge – gezinnen aantrekt. Het is dan ook belangrijk dat we in onze stad beschikken over voldoende groene gebieden, zodat kinderen zich op relatieve korte afstand van hun woning kunnen uitleven in de natuur. Deze groene speelzone is een grote meerwaarde voor de nabijgelegen jeugdverenigingen en voor de kinderen uit de buurt, maar ook ouderen kunnen hier tot rust komen”, aldus schepen van Jeugd, Greet Geypen (Open Vld).
De invulling van het binnengebied is anders dan in de andere parken die recent geopend werden. De reden is dat dit een tijdelijke invulling is. Het Sociaal Huis is eigenaar van dit perceel. Er is nog geen definitieve bestemming voor het gebied, maar met deze invulling als park kunnen de buurtbewoners er de volgende jaren alvast volop van genieten. “De buurtbewoners dragen hiermee samen zorg voor hun tuin en buurt. Dit zal de sociale contacten versterken, wat altijd mooi meegenomen is. ” voegt schepen Koen Anciaux (Open Vld), voorzitter Sociaal Huis er nog aan toe.
Omwille van het tijdelijk karakter van de invulling als park, werd ook de kostprijs van de aanleg gedrukt. Veel van de werken werden in eigen beheer uitgevoerd, de moestuinbakken werden (op drie na) gerecupereerd uit het tijdelijke projecten van samentuinen in de Maalderijstraat. Voor de aankoop van materiaal, de afbraak van de lokalen op de site en de fietsenstalling werd in totaal ongeveer 25 000 euro besteed.
Foto: Stad Mechelen