Het kleuterparticipatieproject wil kleuters helpen een sterke schoolstart te maken en doelt op een warme overgang naar school voor kwetsbare gezinnen in Mechelen. De concrete aanleiding voor dit project waren signalen uit verschillende hoeken dat de aansluiting bij onderwijs voor kwetsbare Mechelse gezinnen niet vlot verliep. De kloof tussen de thuiscultuur en de schoolcultuur kan de kwaliteit van de kleuterparticipatie namelijk negatief beïnvloedden.
Samenlevingsopbouw heeft hiervoor een halftijdse opbouwmedewerkster aangeworven, haar naam is Kandji Koita. De medewerkster krijgt als uitvalsbasis het dienstencentrum De Schijf. Ze doet huisbezoeken en organiseert activiteiten in de wijk Oud Oefenplein voor ouders met kinderen geboren in het jaar 2015. Dit gebeurt in samenwerking met vrijwilligers en studenten kleuteronderwijs van Thomas More. Deze vrijwilligers, gemiddeld 5 per week worden steun- en vertrouwensfiguren voor ouders. Samen zorgen zij ervoor dat de ouders van de kleuter voldoende zijn voorbereid (in kennis, vaardigheden en attitudes) op de instap. Ouders worden aangemoedigd om het kind tijdig in te schrijven in een school en hem/haar ook tijdig te laten instappen. Ouders en scholen worden aangemoedigd om elkaar te zien als partners bij de begeleiding van het kind. De interactie tussen deze twee partijen is erg belangrijk.
Kandji ging ondertussen al bij 33 gezinnen een eerste keer langs. Het is de bedoeling om ongeveer 25 gezinnen per wijk te begeleiden voor langere tijd.
Met deze nieuwe samenwerking van Sociaal Huis en Samenlevingsopbouw voor de periode 2017-2019 geeft het Sociaal Huis verdere uitvoering aan het lokaal sociaal beleid en het kansarmoedebeleid in Mechelen. “Dit is tevens een versterking van het lokale kinderarmoedebeleid, een absolute beleidsprioriteit van het Sociaal Huis,” zegt schepen Koen Anciaux, voorzitter van het Sociaal Huis. Dit project krijgt €30.000 EUR van het Sociaal Huis verdeeld over drie jaar.
Het project Schoolstart is opgestart in februari 2015 in de wijk Tervuursesteenweg. In 2016 werd het project Schoolstart als innovatief stadsproject beloond met extra middelen vanuit Vlaanderen (voor de duur van 1 jaar) en werd het project uitgebreid naar wijk Arsenaal. Nu na anderhalf jaar erkennen scholen de positieve invloed van Schoolstart op schooldeelname en ouderbetrokkenheid van kwetsbare gezinnen uit deze wijken. Ook in wijk Bethaniënpolder en wijk Arsenaal zullen in beperkte mate acties ondernomen worden in het kader van het project Schoolstart. Vorig jaar werden er in de wijk Tervuursesteenweg in totaal 278 huisbezoeken gedaan en in wijk Arsenaal 185.
“Het project focust niet uitsluitend op kwetsbare gezinnen, het contacteert alle gezinnen in een wijk waarvan de kinderen de stap naar het kleuteronderwijs zullen zetten. Hierdoor wil het project stigmatisering van kwetsbare gezinnen vermijden en ontmoeting creëren tussen
kwetsbare en sterke gezinnen,” zegt schepen Koen Anciaux. Schoolstart werkt intens samen met Kind & Gezin, de opvoedingswinkel en het inloopteam ‘De Nieuwe Weg’. Deze organisaties vormen de adviesgroep van het project.
foto: stad Mechelen