Na 175 jaar is het Conservatorium één van de oudste en belangrijkere spelers binnen het Vlaamse kunstonderwijs. Het telt intussen zo’n 2300 leerlingen en ziet haar leerlingenbestand blijvend toenemen. “In 2015 doorstond dit instituut met glans de onderwijsinspectie en werd gelauwerd voor tal van initiatieven”, zegt schepen van Cultuur en Deeltijds Kunstonderwijs Björn Siffer. “Daarnaast, en dat bewonder ik enorm, zet het Conservatorium ook vormingen op buiten het erkende curriculum. Het Conservatorium draagt ook sterk bij tot het cultuuraanbod van Mechelen. Vele activiteiten zoals theatervoorstellingen, masterclasses en concerten worden erg gesmaakt door de Mechelaar”, aldus Björn Siffer.
Ontstaan
Ingaand op een gezamenlijk verzoek van het kathedraalkoor, de plaatselijke muziekverenigingen en enkele invloedrijke Mecheleaars nam de gemeenteraad op 19 februari 1842 de beslissing de ‘Ecole de Chant’ op te richten. Met slechts 18 leerlingen was die in het begin erg kleinschalig, maar al in 1850 werd ze omgedoopt tot muziekacademie. Ze ontwikkelde zich tot één van de belangrijkste centra voor muziekonderwijs binnen de ruime regio.
De school verwierf de status van Stedelijk Conservatorium in 1921 onder de directie van August De Boeck. Intussen is het Conservatorium veel meer dan enkel een muziekacademie. Leerlingen kunnen er ook kiezen uit een brede waaier aan woord- en dansopleidingen.
Aftrap feestjaar op 8 januari
Op de laatste zondag van de kerstvakantie starten de feestelijkheden met een spektakel dat al je zintuigen zal prikkelen: zangers, dansers, muzikanten, woordkunstenaars… Meer dan 500 leerlingen van de school staan klaar om je te trakteren op een wervelend optreden met een nieuwe compositie van leraren Pierre Anckaert en Dree Peremans.
Vooraf, om 16.30u wordt er in de Stadsschouwburg tijdens een officiële plechtigheid teruggeblikt op de geschiedenis van het Conservatorium. Speeches en een panelgesprek worden opgeluisterd met muzikale interemezzo’s. Ook schepen van Kunstonderwijs Björn Siffer en burgemeester Bart Somers zullen aanwezig zijn. “Met haar 175-jarig bestaan is het Conservatorium van Mechelen één van de oudste instituten voor deeltijds kunstonderwijs in Vlaanderen. De afgelopen decennia heeft het Conservatorium met de afdelingen Muziek, Woord en Dans een sterke basis gelegd om als ‘Huis der Muzen’ verder te groeien”, aldus burgemeester Bart Somers.
Met een paar grote producties zet het Conservatorium zijn feestjaar verder:
• 21 & 22 januari: Opera Dido & Aeneas
• 11 & 12 maart: Geef me nu eindelijk wat ik altijd al had, muziektheater met teksten van Herman de Coninck
• 31 maart t.e.m. 2 april; Wat ze zeggen van de olifant… (een voorstelling in kader van OP.RECHT.MECHELEN en samen met het Mechels Kamerorkest en Circus Ronaldo)
Toekomstplannen
Directeur Tom van den Eynde blikt vooruit: “De leerlingen van het Conservatorium hebben nu al een grote keuze aan artistieke opleidingen binnen de domeinen muziek, woord en dans. Toch ontbreken er nog een aantal disciplines binnen het huidige gesubsidieerde curriculum. De programmatiestop, die vanuit het Vlaamse overheid sinds enkele jaren van kracht is, verhindert ons om bepaalde instrumenten, vakken of disciplines regulier aan te bieden aan jongeren vanaf zes jaar. Momenteel legt de minister de laatste hand aan een nieuwe structuur voor het deeltijds kunstonderwijs. Er wacht ons een mooie toekomst waarbij het Conservatorium haar rol als artistieke kweekvijver in onze stad nog meer zal kunnen uitspelen. Het is onze ambitie om jongeren zo vroeg mogelijk in contact te brengen met de muzische kunsten en hen in dit vroege stadium een brede waaier aan disciplines aan te bieden. Via experimenteren op jonge leeftijd kunnen persoonlijke vaardigheden, interesses en talenten sneller gedetecteerd worden.”
Het Conservatorium heeft de voorbije jaren met succes een vernieuwingstraject ingezet en zet deze ingeslagen weg gestaag voort. Zo werd er geïnvesteerd in een vernieuwde huisstijl, in de didactische infrastructuur en heeft de school voluit gekozen voor verdere digitalisering. Maar ook het verhogen van de participatiegraad bij meer kwetsbare jongeren blijft een absolute prioriteit. “Wanneer jongeren hun weg naar het Conservatorium moeilijker kunnen vinden, zal het Conservatorium zelf deze jongeren proberen te bereiken door nauwe samenwerking aan te gaan met de basisscholen en alle andere kunst-educatieve actoren binnen onze stad”, aldus Tom van den Eynde.
8 januari: praktisch
• 16.30u: Officiële plechtigheid in de Stadsschouwburg (Keizerstraat 3, Mechelen)
• 19.30u: Jubileumspektakel op de Grote Markt met toespraak door burgemeester Bart Somers.
• 20.15u: einde