Samenaankopen zijn er in eerste instantie om de prijs naar beneden te brengen, maar er zijn nog andere voordelen, vertelt schepen van Energie Marina De Bie: “Soms gaan mensen niet tot een aankoop over omdat ze tegen de rompslomp die ermee gepaard gaat opzien. Bij een samenaankoop worden deelnemers in elke stap van het proces begeleid. Dit gebeurt niet alleen tot aan de plaatsing, maar ook nadien bij de keuring van de installatie en voor het aanmelden ervan bij de netbeheerder.”
Hoe inschrijven?
Geïnteresseerden die zich vrijblijvend willen inschrijven, kunnen dit doen vanaf 30 mei tot en met 9 augustus.
Inschrijven kan via www.samengaanwegroener.be, waar ook alle informatie over de samenaankoop is terug te vinden. Wie vragen heeft kan ook terecht op het gratis nummer 0800 21 134.
Op 10 augustus wordt een veiling met strenge kwaliteitseisen georganiseerd, waarop de beste leverancier geselecteerd wordt. Vanaf 29 augustus krijgt iedereen die ingeschreven is een voorstel op maat. Iedereen moet vervolgens zijn beslissing kenbaar maken voor 3 oktober.
Besparing van 187 000 kWh/jaar
Vorig jaar schreven bijna 500 Mechelaars zich in voor de samenaakoop. 147 van hen gingen over tot een effectieve plaatsing van PV-panelen. In totaal werden hierbij 800 individuele panelen geplaatst, goed voor een jaarlijkse productie van 187 000 kWh.
“Zonnepanelen verdienen zichzelf terug op 7 à 10 jaar. Bovendien betaal je de komende 20 tot 25 jaar minder voor je elektriciteit. Zeker in deze periode met zeer lage rentes op spaargeld is dit een goede investering”, aldus nog de schepen.
Patrick Princen, ondervoorzitter Energiepunt Mechelen, geeft nog wel het volgende mee: “Als het dak van je woning nog niet of onvoldoende geïsoleerd is, is het verstandiger dit eerst aan te pakken. In veel gevallen is dergelijke investering al na 2 jaar terugverdiend. Bovendien kun je bij Energiepunt Mechelen terecht om hiervoor een goedkope of renteloze lening te verkrijgen.”
Vragen?
Alle info over de samenaankoop via www.mechelen.be/samenaankopen. Bijkomende info via www.mechelen.be/klimaatneutraal. Wie nog bijkomende vragen heeft, kan terecht bij Energiepunt Mechelen.
foto: sunstream.be