De surplusdieren die vanaf nu in de Zoo van Antwerpen of Planckendael geboren worden zullen dus niet langer gedood worden. Vorig jaar was er heel wat ophef nadat bekend raakte dat er twee jonge bizons en een algazel waar men geen plaats voor vond gedood werden. Surplusdieren zijn dieren die bijvoorbeeld niet passen in het kweekprogramma of die een probleem vormen binnen de bestaande groep. Vaak gaat het dan om mannetjesdieren die normaal gezien in een haremstructuur leven.
“Na de dood van de twee bizons en een algazel is er een discussie losgebarsten in het parlement.”, zegt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). “Ik heb dan discreet samengezeten met alle betrokken partijen en zo zijn we uiteindelijk tot dit akkoord gekomen. Zoo Antwerpen en Planckendael zullen dus in geen geval surplusdieren doden.” Minister Weyts wil ook dat de andere dierentuinen in Vlaanderen dit beleid zullen hanteren en zal ook buitenlandse dierentuinen proberen overtuigen. “Want in veel dierentuinen, vooral in Noord-Europa, is het heel normaal surplusdieren te doden. Denk maar aan de giraf Marius in de dierentuin van Kopenhagen. Het is de allereerste keer dat een no kill-beleid zo duidelijk op papier gezet wordt. Een Europese primeur dus.”
“Dit is een belangrijke stap in de goede richting.”, weet Michel Vandenbosch, voorzitter van dierenrechtenorganisatie GAIA. “Het aantal surplusdieren wordt steeds tot het minimum beperkt. Maar die uitzonderingen hebben natuurlijk ook recht op een zo goed mogelijk leven. We hopen ten zeerste dat andere dierentuinen dit voorbeeld zullen volgen. Het is voor ons ook belangrijk dat de dierentuinen een kweekpauze zullen inlassen wanneer blijkt dat de kans op surplusdieren te groot is.”
Volgens Dries Herpoelaert, algemeen directeur van de Zoo en Planckendael, zegt dat het kweken met door uitsterven bedreigde diersoorten één van de kernwaarden en verantwoordelijkheden is van de dierentuinen. “Maar de maatschappij is veranderd, en wij veranderen mee. Het doden van surplusdieren is niet ethisch en maatschappelijk verantwoord en daarom voeren we dit beleid in. In 2013 en 2014 werden er geen surplusdieren gedood. Vorig jaar drie. Dierenwelzijn is erg belangrijk voor ons.”
Het beleid zal om de drie jaar geëvalueerd worden. “Want het is een ‘work in progress’.”, zegt minister Weyts. De surplusdieren die nog geboren worden zullen een nieuwe plek krijgen in de Zoo of Plackendael, in een andere EAZA-dierentuin of in een opvangcentrum of worden geherintroduceerd in de natuur.
Beluister hier de audioreactie van Ben Weyts:
Beluister hier de audioreactie van Michel Vandenbosch:
#ZOOantwerpen & #Planckendael stellen met @BenWeyts en @GAIABrussels nieuw charter 'Beheer Dierenpopulaties' voor https://t.co/YUDqaw7GRP
— Planckendael (@Planckendael) 11 april 2016
Foto: Radio Reflex (vlnr: Michel Vandenbosch, Ben Weyts, Dries Herpoelaert)