Vijf scholen mogen naar de volgende ronde en krijgen ondersteuning om hun plan verder uit te bouwen. In februari worden de winnaars van het investeringsbudget bepaald en bekend gemaakt.
De inspanningen in de richting van klimaatneutraliteit moeten over lange termijn volgehouden worden en zo breed mogelijk uitgerold worden. Met ‘Paraat voor het klimaat’ ondersteunt de stad scholen die energie willen besparen. “Omdat we ook de betrokkenheid vanuit de ouders en de leerlingen vragen, is de impact groter dan de school alleen. Als rationeel omspringen met energie een evidentie wordt bij de huidige generatie scholieren, wint iedereen op de lange termijn”, aldus schepen van Klimaat en Duurzaamheid Marina De Bie.
Vijf scholen
Omdat ‘Paraat voor het klimaat’ dit jaar voor het eerst georganiseerd wordt, hadden de scholen slechts een kleine twee maanden de tijd om een plan uit te werken en in te dienen. Dat is vrij snel gezien de plannen op 4 criteria beoordeeld worden:
• Impact op de CO2-uitstoot: is uiteraard het belangrijkste en telt dan ook mee voor 40 % van de totale score.
• Betrokkenheid: zowel betrokkenheid van de leerlingen als die van de ouders is belangrijk. Beide aspecten zijn goed voor een vijfde van de beoordeling.
• Potentieel voor crowdfunding: is niet alleen van belang voor het realiseren van een nog sterkere betrokkenheid van de ouders, maar zorgt ook voor extra financiële slagkracht om de plannen te realiseren. Telt ook mee voor een vijfde van het totaal.
Vijf scholen dienden een dossier in en de plannen van alle vijf werden door de vakjury als voldoende beoordeeld om naar de volgende ronde door te gaan. “Ondanks de krappe streefdatum, slaagden toch alle vijf scholen erin een gefundeerd en ambitieus plan voor te leggen. Hiermee gaan zij het engagement aan onze volgende generatie bewust te maken van de problemen van de klimaatsveranderingen,” aldus schepen van Onderwijs Marc Hendrickx.
Voor deze ronde konden maximaal drie scholen uit het vrije net en drie het provinciale- / gemeenschapsonderwijs weerhouden worden. De vijf scholen in kwestie zijn:
• Busleyden Atheneum – campus Caputsteen (SO)
• Busleyden Atheneum – campus Pitzemburg (SO)
• CDO Spoor 5 (SO)
• BIM-SEM (SO)
• Don Bosco (BO)
Verder verloop
De geselecteerde scholen krijgen nu tot het eind van dit jaar de tijd om hun dossier bij te schaven en te versterken. Ze krijgen daarvoor advies en vorming van Kamp C, Socrowd en MOS (Milieuzorg op School).
Begin januari 2016 wordt door de vakjury (MOS, PIME, Kamp C, Socrowd, de O.O.M.-Coördinator en dienst duurzame ontwikkeling en energie) uit deze vijf scholen twee scholen (één uit het vrije net en één uit het gemeenschaps- en provinciaal onderwijs) gekozen waarvan het dossier het beste scoort volgens de criteria. Beide scholen krijgen dan het budget van 35 500 euro.
Het totale budget waarover de school kan beschikken, kan echter nog gevoelig opgetrokken worden via het principe van crowdfunding. Socrowd biedt de school immers een renteloze lening aan voor een bedrag dat maximaal drie maal groter is dan het door hen opgehaalde bedrag. Van beide winnaars wordt verwacht dat de werken tegen 30 juni 2017 afgerond zijn en ze een volledig eindrapport hebben binnengebracht.
Ook de niet-winnende scholen maken kans op een aanbod van Socrowd om het gehele bedrag op te halen via crowdfunding, met borgstelling van de stad Mechelen. Dit zal gebeuren als het project de goedkeuring van zowel de stad Mechelen als van Socrowd krijgt.
foto: Stadslogo Mechelen