Jaarlijks komen designstudenten van 9 hogescholen of universiteiten samen om gedurende 5 dagen vol intensieve workshops, te werken rond een sociaal-cultureel thema. Dit is de kick-off van een inhoudelijk traject dat verder gezet wordt in elk land en waarvan de resultaten een jaar later gepresenteerd worden.
De werken van afgelopen jaar werden woensdagavond tentoongesteld in een prachtig industrieel pand in Milaan. De vakjury van 3 gerenommeerde architecten, designers en professoren beloonde het werk van de nieuwe Mechelse studio “Interieur en Service Design” met de eerste prijs.
FEED THE PLANET – Exhibition
Woensdagavond opende in Milaan de tentoonstelling van het project van vorig jaar. Alle studenten werkten na de kick-off vorig jaar in Mechelen in hun eigen hogeschool aan het thema “Feed the planet”.
De begeleidende docenten selecteerden per land zes projecten die tentoongesteld werden in Milaan en waaruit een winnaar werd gekozen. De vakjury koos het project “Under the Dome” van de studio “Interieur en Service Design” voor België. De betrokken studenten zijn intussen afgestudeerd en aan het werk bij interieur- en ontwerpbureaus, dus trotse docente Nansi Van Geetsom mocht de prijs in ontvangst nemen.
“Under the Dome” is een project dat werd uitgevoerd in opdracht van de stad Mechelen. Laatstejaarsstudenten ontwierpen een ontmoetingsplaats rond volkstuintjes, die de stad wil aanleggen. Doelstelling was om een betere interactie te stimuleren tussen de buurtbewoners en de huurders van de tuintjes. Het kweken van gezonde, verse groenten was de katalysator om dit te realiseren.
5 STUDIO’S
Sinds vorig jaar kunnen studenten Interieur & Design aan de Thomas More hogeschool kiezen uit 5 studio’s tijdens het laatste jaar van hun studie. In elke studio wordt gewerkt met reële opdrachtgevers.
SERVICE DESIGN
Interieur & Service Design is nieuw in België, maar krijgt dankzij deze prijs wel een pluim van de vakjury.
De discipline bestudeert hoe design een antwoord kan bieden op verschillende maatschappelijke uitdagingen: duurzaam voedselgebruik, mobiliteit, eerlijke handel,
multiculturaliteit, inclusie van ouderen, de gastvrije stad, de vluchtelingenproblematiek, het onderwijs van de toekomst…
Vanuit een uitgebreid contextueel onderzoek leren de studenten helder visualiseren en communiceren, bedenken ze innovatieve designoplossingen die een meerwaarde betekenen voor de maatschappelijke dienstverlening en de beleving van gebruikers. GIDE biedt deze opleiding de kans om de uitdagingen van morgen binnen een internationaal kader aan te pakken.
“De wereld rondom ons evolueert ongelooflijk snel. Het GIDE platform biedt de mogelijkheid aan docenten, studenten en partnerinstellingen om hedendaagse sociaal-culturele
uitdagingen aan te pakken door middel van Design. Het helpt ons om de nieuwe rol van de ontwerper te definiëren.”
Foto: Logo Thomas More