Nu komt het historische, 16de eeuwse monument aan de beurt. Nadien volgt de museale invulling, zodat het nieuwe Mechelse stadsmuseum kan openen in het voorjaar van 2018.
De eerste verbouwingsfase betrof de ondergrondse uitbreiding met een grote en een kleine tentoonstellingszaal. In deze tweede fase komt het historisch monument zelf aan de beurt.
Historisch & modern
Het toekomstige stadsmuseum moet integraal toegankelijk zijn voor het publiek en beantwoorden aan de noden van een modern museum. De ruimtes moeten flexibel en multifunctioneel kunnen ingezet worden. Tegelijk moet men ook het binnenklimaat beheersbaar maken en de brandveiligheid optimaal afstellen om de collectie goed te kunnen beschermen. Tot slot moet ruimte worden vrijgemaakt voor de bureaus van de medewerkers. Allemaal vereisten die verregaande aanpassingswerken betekenen. “De grote uitdaging bestaat er in om het 16de eeuwse gebouw met zijn complexe kamerstructuur om te vormen tot museum van de 21ste eeuw. Dat houdt in dat het in de toekomst ook integraal toegankelijk moet zijn. Naast de restauratie van het bestaande beschermd gebouw wordt daarom ook een nieuw circulatiegebouw bijgebouwd”, zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld).
In het nieuwe circulatiegebouw komen een lift en een traphal. Op de verdiepingen worden alle technieken en de afwerking binnenin vernieuwd. Op de verdiepingen wordt de kamertypologie gerespecteerd. Ook de zolderruimtes worden afgewerkt en ingericht als museumruimtes (tot voor enkele maanden deden ze nog dienst als depotruimte).
“Het nieuwe stadsmuseum zal sterk bijdragen aan de toeristische en culturele uitstraling van Mechelen. Onze rijke Bourgondische geschiedenis, onze Mechelse topstukken en wisselende opstellingen zullen samen een sterk en levend museaal verhaal vormen, waarbij Mechelaars blijvend betrokken worden” zegt Mechels schepen van Cultuur en Toerisme Björn Siffer (Groen).
Renaissance residentie wordt Stadsmuseum
Eens de werken klaar zijn zal het Hof van Busleyden een museale ruimte hebben van ca. 2000 m2. De ondergrondse zaal heeft een oppervlakte van 700 m². De verdiepingen en de zolder worden maximaal opengewerkt tot museale ruimtes, alles bij mekaar zo’n 1300 m². Zo wordt de voormalige renaissance residentie van Hiëronymus van Busleyden omgetoverd tot een museum dat voldoet aan alle hedendaagse normen voor collectiebeer en publieksontsluiting.
Hof van Busleyden blijft open
Tijdens de verbouwingswerken zal Musea & Erfgoed Mechelen het Hof van Busleyden blijven inzetten als locatie voor tijdelijke tentoonstelling en projecten. Het publiek kan de restauratie en komende evenementen ondertussen volgen via musemechelen.be of via de sociale media van de Stad Mechelen.
Tegen het voorjaar van 2018 zijn de werken klaar en opent het nieuwe stadsmuseum haar deuren. De restauratie en nieuwbouw van het Hof van Busleyden zullen alles bij mekaar ongeveer 17,2 miljoen euro kosten. Fase één kostte zo’n 8 miljoen euro. Fase twee wordt geraamd op 9,2 miljoen euro. Daarvan neemt de stad 6,95 miljoen euro voor haar rekening. De stad kan hierbij rekenen op een restauratiepremie van 2,25 miljoen euro van de Vlaamse overheid.
Verhuis 11 000 erfgoedstukken
Het Hof van Busleyden was tot voor kort één van de opslagplaatsen van de erfgoedcollectie van de stad. De stukken verhuizen over enkele jaren naar het nieuwe erfgoeddepot Depot Rato, maar moeten omwille van de werkzaamheden worden ondergebracht in een tijdelijk depot. Met de dankbare hulp van 14 vrijwilligers hebben de behoud- en beheermedewerkers van de dienst Musea & Erfgoed Mechelen afgelopen zomer maar liefst 11 000 kostbare erfgoedstukken veilig ingepakt, geregistreerd en verhuisd. Een huzarenstukje dat bijna een jaar in beslag nam.
Foto: Stad Mechelen