Op 9 juli schakelde de stadssecretaris in overleg met burgemeester en schepenen Audit Vlaanderen in om een einde te maken aan de verdachtmakingen van frauduleus handelen in het Bruuldossier. Audit Vlaanderen is een verzelfstandigd agentschap dat op 18 oktober 2013 werd opgericht door de Vlaamse Regering. Het voert reguliere audits uit bij de lokale besturen maar kan daarnaast ook op eigen initiatief of op verzoek van derden forensische audits uitvoeren bij openbare besturen. De Mechelse administratie (stad én Sociaal Huis) was piloot voor een begeleide zelfevaluatie door de externe auditcommissie van de Vlaamse Overheid waarbij communicatie, ICT en facilitaire diensten werden doorgelicht.
Vorige week liet de administrateur-generaal van Audit Vlaanderen aan de stadssecretaris van Mechelen weten dat zij het dossier hadden onderzocht en dat er geen elementen zijn die wijzen op mogelijk frauduleus handelen.
“Daarmee komt een einde aan de gratuite en schandalige verdachtmakingen aan het adres van onze ambtenaren en van het schepencollege”, zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld). “In dit dossier heeft schepen van openbare werken Bart De Nijn (N-VA) steeds in alle openheid en transparantie gecommuniceerd, tijdens de laatste twee gemeenteraden maar ook daarbuiten. Maar dat was voor sommigen nog te weinig om hun pogingen tot zwartmakerij te staken”, stelt eerste schepen Marc Hendrickx (N-VA).
De beweringen dat de stad te veel zou betaald hebben voor de nieuwe plavuizen van de Bruul en dat er kwaad opzet in het spel was, als zouden stadsbestuur en aannemer zich door dezelfde raadsman in dit dossier hebben laten bijstaan, worden daarmee ook door Audit Vlaanderen formeel tegengesproken.
Integriteit
De burgemeester, schepenen en stadssecretaris tilden uitzonderlijk zwaar aan de laster van sommigen. “Dit dossier gaat al lang niet meer over de bezorgdheid om de kwaliteit van onze belangrijkste winkelstraat. Men heeft hier mensen getackeld. De integriteit van hardwerkende, bonafide ambtenaren is hier door sommigen uit politieke onmacht door het slijk gehaald. Dat heb ik gedurende de 15 jaar dat ik burgemeester ben nooit meegemaakt. Hoe dan ook, ik ben blij dat Audit Vlaanderen hun verdachtmakingen definitief naar fabeltjesland heeft verwezen. Met de conclusie van Audit Vlaanderen in de hand ga ik ervanuit dat betrokkenen het fatsoen hebben om formeel afstand te nemen van hun eerdere uitspraken. Excuses zijn hier op hun plaats”, besluit Bart Somers.
Propere stenen
“Ook de stemmingmakerij rond de kwaliteit van de stenen is volledig ongegrond. De facto is de Bruul nog een werf, die nog niet is opgeleverd. Het reinigen van de stenen van de Bruul is trouwens perfect mogelijk”, aldus nog Marc Hendrickx. Het stadsbestuur consulteerde daarvoor een private firma, wereldleider in innovatieve bescherming voor natuursteen. Zij hebben bevestigd dat ze de tijdelijke vlekken kunnen verwijderen, meer nog, de stenen kunnen preventief worden behandeld tegen indringend vuil en voor kleurvastheid. Daarop geven ze zelfs een schriftelijke garantie van 15 jaar.
LETTERLIJK – Audit Vlaanderen
“Audit Vlaanderen voerde een vooronderzoek uit m.b.t. de keuze van de stenen voor de heraanleg van de Bruul. Hierbij werden het bestek, de winnende offerte, de prijsvergelijking, het aanbestedingsverslag en de persmap omtrent dit dossier doorgenomen.
Uit dit vooronderzoek blijkt dat wij op dit moment over geen elementen beschikken die wijzen op mogelijks frauduleus handelen. Wij zien dan ook geen reden om over dit dossier een forensische audit op te starten. Moest er vooralsnog bijkomende informatie opduiken, die een ander licht op deze aangelegenheid kan werpen, kan u ons steeds contacteren.” – Eddy Guilliams, adm.-gen. Audit Vlaanderen
foto: Radio Reflex