In Vlaanderen wordt in totaal op 30 verschillende locaties gesprongen. Met hun grote sprong willen de deelnemers aandacht vragen voor waterkwaliteit.
Het is de veertiende en laatste keer dat de Big Jump georganiseerd wordt in deze vorm. Momenteel beraden de organisatoren zich nog over een waardige opvolger voor de campagne. Toch blijft aandacht voor proper water broodnodig. Europa legde via de kaderrichtlijn water haar lidstaten op om tegen 2015 alle Europese waterlopen weer proper en leefbaar te maken. In Vlaanderen zijn grote stappen gezet. Zo zuivert Aquafin vandaag het afvalwater van 80 procent van alle Vlamingen. Maar er is nog veel werk aan de winkel: het afvalwater van 20 procent van de Vlaamse huishoudens komt nog steeds ongezuiverd in onze waterlopen terecht en geen enkele Vlaamse waterloop haalt momenteel de Europese kwaliteitsnorm. Met hun sprong willen de deelnemers politici vragen om van proper water een beleidsprioriteit te maken de komende jaren.
De Mechelse afdeling van Natuurpunt noemt zich niet voor niets “Mechels Rivierengebied”. De Dijle die Mechelen doorkruist vangt o.m. het water op van Demer, Zenne en Nete, naast tientallen andere beken en riviertjes. Ondanks alle inspanningen tot op heden is de kwaliteit van het rivierwater dan ook nog steeds “matig verontreinigd”. Aan heel wat gekende pijnpunten wordt inmiddels al gewerkt, maar de inspanning moet dringend verder gezet worden. Alleen slecht nieuws? Zeker niet. De laatste jaren hebben bever, otter en bruinvis zich in onze regio al laten zien. Hoopvolle signalen voor een betere waterkwaliteit waarvoor wij ons verder willen engageren. Dus : vorig jaar met 200 het water in, dit jaar voor de laatste BIG JUMP met het dubbele ?
Sabine Hagedoren zet dit jaar haar schouders onder de Big Jump in Vlaanderen. Als weervrouw ziet Sabine regelmatig dat de impact van vuil water op de omgeving groot kan zijn. “België krijgt wel eens te kampen met zware regenval. Als vuile waterlopen dan overstromen, raakt ook de natuur op het land vervuild.” Zonder proper water is er geen duurzame drinkwatervoorziening, geen aangename recreatie, geen overstromingsgebied en geen natuur. Sabine Hagedoren roept iedereen op om mee te springen om te tonen dat we proper water belangrijk vinden.
De Big Jump vindt plaats op 30 locaties in Vlaanderen en is een initiatief van European Rivers Network. In Vlaanderen wordt het evenement gecoördineerd door Natuurpunt, GoodPlanet Belgium en Bond Beter Leefmilieu. Vorig jaar sprongen in de striemende regen meer dan 2500 enthousiastelingen in Vlaamse rivieren, waterlopen en meren tijdens de Big Jump.
Er kan dit jaar in Mechelen gesprongen worden aan de Vismarkt / Haverwerf.
foto: Natuurpunt Mechels Rivierengebied