Liefst 1.018 leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar volgden vandaag een chemieles van een uur lang boordevol spectaculaire proefjes die ze samen moesten uitvoeren met weerman Frank Deboosere en Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits. Uit onze regio deden Go! Basisschool Klim Op uit Bonheiden, De Wegwijzer uit Boortmeerbeek, Vrije Basisschool Putte en Basisschool Sint-Jozef Coloma uit Mechelen mee.
In februari 2011 veroverden essenscia en Technopolis al eens het wereldrecord met een chemieles voor 562 scholieren. In september 2012 werd het record scherper gesteld toen 837 leerlingen gezamenlijk een chemieles volgden in de Royal Latin School in het Verenigd Koninkrijk. Met 1.018 leerlingen van 26 scholen uit alle Vlaamse provincies halen essenscia en Technopolis het record nu weer naar Vlaanderen. De recordpoging stond onder toezicht van gerechtsdeurwaarder Jan Wouters en volgde de officiële regels van Guinness World Records.
“Met een initiatief als de ‘Grootste chemieles’ willen we jongeren op een toffe manier laten kennis maken met techniek, wetenschappen en chemie”, zegt Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder van essenscia vlaanderen. “We willen de kinderen vandaag vooral inspireren en hen tonen dat chemie een belangrijke rol speelt in ons dagelijks leven. Hopelijk nemen ze dat enthousiasme mee in hun verdere studieloopbaan en kiezen ze later voor een wetenschappelijke of technische opleiding.”
“Er is in Vlaanderen geen betere locatie denkbaar dan Technopolis om het wereldrecord van de ‘Grootste chemieles’ te breken”, zegt Luc Van den Brande, voorzitter van de Raad van Bestuur van Technopolis. “Het is belangrijk om kinderen van jongsaf vertrouwd te maken met wetenschappen en technologie. Dat doen we bij Technopolis elke dag en dat zetten we met dit wereldrecord nog eens extra in de verf.”
“Door kinderen al vroeg op een creatieve manier kennis te laten maken met de wondere wereld van wetenschap, techniek en technologie, zoals vandaag op de ‘Grootste Chemieles’, kunnen ze een positieve keuze maken in hun verdere loopbaan op school”, zegt ook Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits. “Kinderen die vanuit passie voor een richting kiezen blijken later ook erg gemotiveerde leerlingen te zijn. Dat blijkt ook uit het advies over studiekeuze voor STEM-richtingen (Science, Technology, Engineering & Mathematics) van de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) die we vandaag lanceren. In het kader van het STEM-actieplan worden leerlingen al in de lagere school geprikkeld door wetenschap en techniek, maar ook buitenschoolse activiteiten doen hun talenten en passies ontdekken.”
Met dit wereldrecord geeft essenscia het startschot van een heuse chemieweek met op zaterdag 9 en zondag 10 mei de opendeurdagen van de sector. Heel wat bedrijven uit de chemie en life sciences openen komend weekend uitzonderlijk hun deuren voor het grote publiek. Op zondag 10 mei vindt van 11 tot 16 uur in Technopolis bovendien het eerste Chemiefestival plaats, een unieke samenwerking tussen Vlaamse universiteiten, hogescholen, onderzoekscentra en kennisinstellingen. Onder het motto ‘Word chemieprofessor in 1 dag’ kunnen kinderen er onder begeleiding aan de slag met allerlei chemische proefjes. Alle informatie en een overzicht van de deelnemende bedrijven vindt u op www.ilovechemistry.be. Voor Technopolis past het wereldrecord in de feestelijke activiteiten naar aanleiding van de 15de verjaardag van het doe-centrum.
Technopolis en essenscia willen tot slot alle deelnemende leerlingen en leerkrachten van de 26 aanwezige scholen bedanken en de meer dan honderd studenten van de Karel De Grote Hogeschool en de AP Hogeschool die de kinderen tijdens de proefjes hebben begeleid.
Foto: Technopolis